Θετική ήταν η απάντηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στον γαλλικό οίκο μόδας Dior, για να πραγματοποιήσει φωτογραφίσεις και κινηματογραφήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Οι φωτογραφίσεις που θα πραγματοποιηθούν, γίνονται στο πλαίσιο της παρουσίασης της καλοκαιρινής συλλογής του Οίκου Dior και τα μέλη του ΚΑΣ εισηγήθηκαν ομόφωνα υπέρ της διάθεσης των χώρων που ζητήθηκαν, μεταξύ των οποίων είναι η Ακρόπολη, το Ηρώδειο, η Αρχαία Αγορά και ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η φωτογράφιση στην Ακρόπολη, μπροστά στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο θυμίζοντας την ιστορική φωτογράφιση του 1951, προγραμματίζεται για τις 14 και 15 Ιουνίου.

Στο σκεπτικό του το ΚΑΣ φέρεται να αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό θα φανεί η αναστηλωτική πρόοδος και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο μνημείο από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα.

Το ΚΑΣ έθεσε αυστηρούς όρους για τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ την Πέμπτη 27 Μαΐου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα συζητήσει την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου για την επίδειξη μόδας της συλλογής «Cruise 2022». Ένας από τους όρους του ΚΑΣ ήταν οι κινηματογραφικές λήψεις, όπου αυτές γίνουν, να μην πραγματοποιηθούν εντός αρχαίων ναών.

Η σειρά Cruise 2022, μέσα από τη συνεργασία του Οίκου με Έλληνες δημιουργούς, έχει έντονα στοιχεία της υφαντικής τέχνης με αργαλειό, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η επίδειξη μόδας στις 17 Ιουνίου

Επίκεντρο των δράσεων στην Αθήνα θα είναι η επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Στα υπόλοιπα μνημεία θα γίνουν φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις και αεροφωτογραφίσεις, μερικές από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη διεθνή καμπάνια του οίκου μόδας. Σε κάθε χώρο θα εργαστούν από 120 έως 150 άτομα. Οι ημερομηνίες που έχουν ζητηθεί είναι από 14 έως 22 Ιουνίου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που παραχωρούνται μνημεία για επίδειξη μόδας. Η πρώτη ήταν το 2019, οπότε παρουσιάστηκε συλλογή ενδυμάτων της Μαίρης Κατράντζου στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Είναι, δε, η πρώτη φορά που παραχωρούνται για τέτοιο σκοπό όλοι οι άλλοι χώροι. Ας σημειώσουμε πως ο οίκος Gucci είχε εισπράξει αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για παρουσίαση κολεξιόν του στην Ακρόπολη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις