Ο Μπρους Γουίλις «απομακρύνεται» από την υποκριτική αφού διαγνώστηκε με εγκεφαλική πάθηση με τη ονομασία αφασία.

Η οικογένεια του 67χρονου ηθοποιού γνωστοποίησε την είδηση στο Instagram, γράφοντας δίπλα σε μια φωτογραφία του Μπρους τα εξής: «Στους καταπληκτικούς φίλους του Μπρους, θέλαμε., ως οικογένεια να μοιραστούμε ότι ο αγαπημένος μας Μπρους αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του δυνατότητες».

«Ως αποτέλεσμα αυτού και με πολλή προσοχή ο Μπρους απομακρύνεται από την καριέρα που σήμαινε τόσα πολλά για αυτόν», γράφει η λεζάντα.

Στην ανάρτησή της, η Ράμερ Γουίλις, κόρη των Μπρους Γουίλις και Ντεμί Μουρ, προσθέτει: «Είναι μια πραγματικά δύσκολη περίοδος για την οικογένειά μας και εκτιμούμε τόσο τη συνεχή αγάπη, τη συμπόνια και την υποστήριξή σας».

«Προχωράμε σε αυτό ως μια ισχυρή οικογενειακή μονάδα και θέλαμε να φέρουμε τους θαυμαστές του γιατί ξέρουμε πόσα σημαίνει για σένα, όπως και εσύ γι’ αυτόν. Όπως λέει πάντα ο Bruce, “Ζήσε το” και μαζί σκοπεύουμε να κάντε ακριβώς αυτό», καταλήγει η οικογένεια, καθώς το σημείωμα υπογράφεται από τις κόρες του ηθοποιού Rumer Willis , Scout Willis , Tallulah Willis , Mabel Willis και Evelyn Willis , καθώς και της συζύγου του Bruce, Emma Heming Willis και της πρώην συζύγου του Demi Moore.

Ο Μπρους είναι γνωστός για τη μακρά καριέρα του στο Χόλιγουντ για αρκετές δεκαετίες, παίζοντας συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινίες δράσης όπως το Die Hard και τα συνέχειά του, ο Armageddon και άλλα.

Έχει επίσης εμφανιστεί σε εμβληματικές ταινίες όπως Pulp Fiction , The Fifth Element , The Sixth Sense , 12 Monkeys και Sin City , συχνά ως σκληροί χαρακτήρες με χρυσή καρδιά. Πιο πρόσφατα, πρωταγωνίστησε στο επιτυχημένο θρίλερ δράσης Death Wish του 2018 σε σκηνοθεσία Eli Roth .

Ο Μπρους έχει λάβει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Χρυσής Σφαίρας και δύο βραβείων Emmy , και έχει πολλά έργα που ετοιμάζονται για κυκλοφορία το 2022 .

Μπρους Γουίλις: Τι είναι η αφασία

Ο ειδικός επιστημονικός όρος αφασία (στερητικό α- και -φέτος από το ρήμα φημί = λέγω) αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου.

Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδίδει το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοεί και πολλές φορές να διαβάζει. Στο πολύ νεαρό παιδί, του οποίου ο εγκέφαλος διατηρεί την πλαστικότητά του, επιτρέπεται μια ταχεία ανάληψη έστω κι αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, σε αντίθεση με τους ενήλικες.

Η αφασία, μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες. Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Wikipedia, μορφές αφασίας είναι οι εξής:

Τύπου Broca

Η Αφασία τύπου Broca ή αλλιώς Κινητική χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ικανότητα έκφρασης προφορικού λόγου, περιορισμένο λεξιλόγιο και μετρίου βαθμού δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας, γεγονός που οδηγεί συχνά σε δυσκολία στην επικοινωνία. Ο ασθενής σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανός να διαβάζει, αλλά έχει δυσκολίες στη γραφή.

Τύπου Wernicke

Η Αφασία τύπου Wernicke ή αλλιώς Αισθητική χαρακτηρίζεται από ελλιπή ικανότητα του ασθενούς να καταλαβαίνει τη σημασία των λέξεων που παράγει. Παρατηρείται ταχεία εκφορά της γλώσσας με παραφασίες (η χρησιμοποίηση αντί της σωστής μιας άλλης λέξης), νεολογισμούς (η χρήση λέξεων που δεν υπάρχουν καν). Μερικοί ασθενείς με Αφασία τύπου Wernicke μιλούν ακατάπαυστα, παρατηρείται η λεγόμενη ‘γλωσσική σαλάτα’, ενώ δεν δείχνουν να έχουν επίγνωση της διαταραχής επικοινωνίας. Η κατανόηση του λόγου είναι εντόνως επηρεασμένη.

Ανομική αφασία

Κύριο σύμπτωμα της ανομικής Αφασίας είναι η δυσκολία εύρεσης των σωστών λέξεων κατά την εκφορά προφορικού λόγου, κυρίως κατά την κατονομασία αντικειμένων. Η κατανόηση καθώς και η γραφή και η ανάγνωση είναι ανεπηρέαστες.

Γενική Αφασία

Η Γενική Αφασία είναι η σοβαρότερη μορφή αφασίας, κατά την οποία ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο κατά την εκφορά όσο και κατά την κατανόηση του προφορικού λόγου. Επίσης,δεν μπορεί να γράψει ή να διαβάσει.

Πηγή: People

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις