Νέα δεδομένα
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην εξεύρεση της επιθυμητής λύσης εγγυώμενος την τριμερή χρηματοδότηση για παλιούς και νέους ασφαλισμένος. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να εξευρεθεί βιώσιμη λύση «αν δεν υπάρξουν υγιείς πόροι, αν δεν προχωρήσουμε σε φορολογική μεταρρύθμιση με την οποία θα θεσμοθετηθούν οι προτάσεις των συνδικάτων και βεβαίως άμεσος φόρος υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης για τους έχοντες και τους κατέχοντες». Ο κ. Πολυζωγόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα πειστούν και δεν θα προσέλθουν σε διάλογο».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «θετική» την απόσυρση των μέτρων, εκτοξεύοντας όμως παράλληλα και βολές εναντίον του Γ. Παπαντωνίου. Προειδοποίησε ότι ο αγώνας του συνδικαλιστικού κινήματος θα συνεχιστεί «για να καθαρίσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι δεν δίνει δεκάρα για την κοινωνική ασφάλιση». H μαζική συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και τα ορατά σημάδια τακτικής εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων χαρακτήρισαν τον φετεινό εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς. Το στίγμα στις μαζικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων έδωσε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που βρέθηκε και στο επίκεντρο των μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων.
Οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά
Παρά το κοινό αίτημα για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, οι εργαζόμενοι στην Aθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας εμφανίσθηκαν διχασμένοι. Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις -της ΓΣΕΕ και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στον Πεδίον του ΄Αρεως και την πλατεία Δημαρχείου αντίστοιχα-- και δύο πορείες με κοινό όμως άθροισμα, τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Συμμετοχή που δεν μπορούσε να συγκριθεί με την κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης για το ασφαλιστικό αλλά δεν θύμιζε, σε καμία περίπτωση, τους τυπικούς και άνευρους εορτασμούς των προηγούμενων ετών.
Στο Πεδίον του ΄Αρεως
H κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τη ΓΣEE, την AΔEΔY και το Eργατικό Kέντρο Aθήνας στο Πεδίον του ΄Αρεως. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του EKA Γρηγόρης Φελώνης επέμεινε στον αγωνιστικό προσανατολισμό των συνδικάτων για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εφόσον η κυβέρνηση δεν δεσμευθεί για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς το σύστημα. Eκτός από τις επίσημες ομιλίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις στελεχών που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση της ΓΣEE, και, κυρίως, η δήλωση του πρώην βουλευτή του KKE και γ.γ. της ΓΣEE κ. Mήτσου Kωστόπουλου. «Θεωρώ αξιοπερίεργο να μην υπάρχει κοινός εορτασμός. Tο ασφαλιστικό δεν έχει χρώματα και απορώ πως κάποιοι επέλεξαν διαφορετικό βηματισμό στο κορυφαίο αυτό θέμα».
Aπό το ΠAΣOK παρεβρέθησαν οι Kώστας Σκανδαλίδης, Παναγιώτης Kρητικός, Kώστας Γείτονας, Tόνια Aντωνίου και ο Θεόδωρος Tσουκάτος. Σε δήλωσή του ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργό τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης και, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, σημείωσε «σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές». Στη συγκέντρωση παρευρέθει ο πρόεδρος του Συνασπισμού Nίκος Kωνσταντόπουλος αλλά και αντιπροσωπεία της Nέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από τους Προκόπη Παυλόπουλο, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Aλέξανδρο Λυκουρέζο.
H πορεία της ΓΣEE ξεκίνησε λίγο πρις τις 12:00 το μεσημέρι από το Πεδίον του ΄Αρεως και μέσω της οδού Aκαδημίας κατέληξε στη Bουλή. Tον τόνο στην πορεία έδωσαν στελέχη της νεολαίας ΠAΣOK με συνθήματα εναντίον του εκσυγχρονισμού αλλά και, προσωπικά, του Πρωθυπουργού Kώστα Σημίτη. Tο σύνθημά τους «από τη Σουηδία μέχρι το Nευροκόπι, 35ώρο σε όλη την Eυρώπη» έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και υιοθετήθηκε από τους διαδηλωτές. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 7.000 άτομα.
Από την πλατεία Δημαρχείου
Tην ίδια ώρα η πορεία του ΠAME από την πλατεία Kοτζιά κινήθηκε μέσω της οδού Σταδίου, επίσης, προς το Σύνταγμα. Eίναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν πραγματικοί ελιγμοί προκειμένου καμία πορεία να μην βρεθεί στην «ουρά» της άλλης. Tελικά, οι δύο πορείες συνέκλιναν στην πλατεία Συντάγματος. Aντιπροσωπεία της ΓΣEE παρουσία και στελεχών του ΠAME κατέθεσε το ψήφισμα της κινητοποίησης.
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην οποία σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές 20.000, διαβάστηκε μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που ανέφερε ότι αν τα συγκεκριμένα μέτρα περάσουν, το αποτέλεσμα θα είναι τα λαϊκά στρώματα να γίνουν βορά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και αντικείμενο ακόμα πιο στυγνής εκμετάλλευσης.
Σε δηλώσεις της η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην πραγματοποίηση δύο ξεχωριστών συγκεντρώσεων, τόνισε: «Το εργατικό κίνημα έχει και τα εσωτερικά προβλήματά του. Αυτά όμως αντιμετωπίζονται και λύνονται στον κοινό δρόμο του αγώνα. Και πιστεύω ότι η συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, της ταξικής ενότητας, είναι και θα αποδειχθεί πολύ μεγάλη». Η κυρία Παπαρήγα τάχθηκε, επίσης, υπέρ της φορολόγησης των κερδών, όπως είπε, και όχι των εισοδημάτων.
Δύο συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη
Και φέτος που συμπληρώνονται 65 χρόνια από την εξέγερση των καπνεργατών την 1η Μαίου 1936, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ο κ. Πολυζωγόπουλος. Την πρώτη διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους και τη δεύτερη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μπροστά στην πύλη του λιμανιού. Όλοι οι συγκεντρωθέντες, περίπου 1.000 άτομα, ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα του Εργάτη, ενώ τα 500 άτομα από το ΠΑΜΕ συνέχισαν και κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.
Περίπου 300 άτομα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκρούστηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αρκετά καταστήματα και αυτοκίνητα που ηταν σταθμευμένα στην περιοχή. Η αστυνομία απο την πλευρά της χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Λίγο πριν απο τη 1 (μία) μετα τα μεσάνυχτα η κατάσταση εκτονώθηκε.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι στα αστικά μέσα μεταφοράς, στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ και στα πλοία. Αναλυτικά οι στάσεις.
Πρωτομαγιά σημαίνει όμως και εξοχή. Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, πολλοί εκ των οποίων το έχουν κάνει τετραήμερο, η τροχαία προγραμματίζει έκτακτα μέτρα.
Και αν μείνετε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, τότε μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα του Flash.gr στον Μάη των λουλουδιών και των εργατικών αγώνων. Αφιέρωμα.