Ο Τραμπ «διεκδικεί» τη Νίκη: Ημέρα μνήμης και εορτασμοί για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Η 8η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής στους Συμμάχους που συνέβαλαν στη νίκη, αλλά και ως ημέρα πένθους για τα ανυπολόγιστα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος.

Στις 8 Μαΐου 1945 (9 Μαΐου για τη Μόσχα λόγω διαφοράς ώρας), η Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της, γεγονός που σήμανε το τέλος της ναζιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.
Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής στους Συμμάχους που συνέβαλαν στη νίκη, αλλά και ως ημέρα πένθους για τα ανυπολόγιστα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος.

«Η νίκη οφείλεται κυρίως σε εμάς»: Η άποψη του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διακήρυξη, ορίζοντας την 8η Μαΐου ως «Ημέρα της Νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζοντας την πρωταγωνιστική συμβολή των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «η νίκη επετεύχθη κυρίως χάρη σε εμάς», ανακοινώνοντας επίσης την καθιέρωση της 11ης Νοεμβρίου ως «Ημέρας Νίκης» για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η 8η Μαΐου δεν θα είναι αργία στις ΗΠΑ, ενώ η 11η Νοεμβρίου, που είναι ήδη αργία για τους βετεράνους, θα εμπλουτιστεί με τον εορτασμό της νίκης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο ρόλος των ΗΠΑ στους Παγκόσμιους Πολέμους
Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, παρέχοντας στρατιωτική και υλική βοήθεια. Ωστόσο, δεν ήταν η χώρα με τους περισσότερους στρατιώτες ή τις μεγαλύτερες απώλειες.
- Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν το 1917, κινητοποιώντας 4 εκατ. άνδρες, λιγότερους από τις ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες.
- Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ΗΠΑ αρχικά προσέφεραν βοήθεια και ενεπλάκησαν μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Σύμφωνα με το Εθνικό Αμερικανικό Μουσείο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ έχασαν 416.800 στρατιώτες, λιγότερους από τη Σοβιετική Ένωση (8,8 - 10,7 εκατ.)

Τετραήμερος Εορτασμός και Συμμετοχή της Βασιλικής Οικογένειας
Η Βρετανία γιορτάζει την 80ή επέτειο από το τέλος του πολέμου με ένα τετραήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, από στρατιωτική παρέλαση με τη συμμετοχή και ουκρανικών δυνάμεων, μέχρι πικνίκ και την εμφάνιση της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.
Οι εορτασμοί κορυφώνονται με ενός λεπτού σιγή και προσευχή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, τονίζοντας τη σημασία της ειρήνης και τιμώντας τις θυσίες.
Σε μια Ευρώπη που ανησυχεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, «η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ποτέ δεδομένη», είχε δηλώσει στις 9 Απριλίου ο βασιλιάς Κάρολος απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο, αναφερόμενος «στην ηχώ μιας εποχής η οποία ελπίζαμε διακαώς ότι ανήκει στο παρελθόν».
Περιστοιχισμένος από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο 76χρονος Κάρολος, ο οποίος δίνει εδώ και 15 μήνες μάχη με τον καρκίνο, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ νωρίς το απόγευμα για να θαυμάσει παλιά και νέα αεροσκάφη που πέταξαν στον ουρανό.

Στις 8 Μαΐου 1945 από το ίδιο μπαλκόνι ο τότε βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος Στ’ και η σύζυγός του Ελισάβετ, μαζί με τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και τις κόρες τους, τη μελλοντική βασίλισσα Ελισάβετ και την Μάργκαρετ, χαιρέτισαν τους δεκάδες χιλιάδες Λονδρέζους που γιόρταζαν την «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη», όπως τη χαρακτήρισε ο Τσόρτσιλ.
Οι φετινοί εορτασμοί για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου είναι «μια στιγμή εθνικής ενότητας», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Είναι «μια στιγμή για να γιορτάσουμε αυτή την ειρήνη που κερδήθηκε τόσο δύσκολα, να τιμήσουμε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους και να θυμηθούμε τις θυσίες που έκαναν τόσοι άνθρωποι για να εγγυηθούν την ελευθερία μας», όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Ποιες χώρες τιμούν την Ημέρα της Παράδοσης στις 9η Μαΐου
Στη Ρωσία και πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες γιορτάζουν την 9η Μαΐου με μεγαλοπρεπείς παρελάσεις, όπως αυτή στη Μόσχα όπου και φέτος αναμένονται και ξένοι ηγέτες και στρατιωτικές αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
«Αναμένουμε την παρουσία 29 ξένων ηγετών στην παρέλαση της Νίκης», δήλωσε στον Τύπο ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ. «(Στρατιωτικές) μονάδες από 13 χώρες θα παρελάσουν (…), μεταξύ αυτών η Κίνα», συμπλήρωσε κι ενώ το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θα αντιληφθεί κάθε ξένη συμμετοχή στην παρέλαση ως «στήριξη στο επιτιθέμενο κράτος».
Η ημέρα αυτή τιμά τη θυσία του Κόκκινου Στρατού και την συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην αντιμετώπιση του ναζισμού. Ακολουθούν μερικές από τις χώρες που εορτάζουν αυτήν τη μέρα:
- Αρμενία
- Αζερμπαϊτζάν
- Λευκορωσία
- Βουλγαρία
- Εσθονία:
- Γεωργία
- Καζακστάν
- Λετονία
- Λιθουανία
- Μολδαβία
- Πολωνία
- Ρωσία
- Σερβία