Οι 61 ημέρες που άλλαξαν την ενεργειακή εικόνα της Ελλάδας

Από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων τους, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο Υφυπουργός, Νίκος Τσάφος, επέδειξαν άμεσα και αποφασιστικά δείγματα του τεχνοκρατικού τους προφίλ. Χωρίς πολλά λόγια και περιττές καθυστερήσεις, στήριξαν το σχέδιο τους για ένα σύγχρονο, βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, οργανώνοντας μέσα σε ελάχιστο χρόνο σειρά συσκέψεων σε υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές και δίνοντας το στίγμα της εξωστρέφειας και των συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ, η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και η προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης αποτελούν την πρώτη τους προτεραιότητα.
Εντός συνόρων, ο Σταύρος Παπασταύρου έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο συσκέψεων , με στόχο τον μετριασμό του ενεργειακού κόστους και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, ο Νίκος Τσάφος ενεργοποιεί την επιτροπή για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ, φέρνοντας στο τραπέζι τεχνοκρατικές λύσεις που μειώνουν το γραφειοκρατικό κόστος και ενισχύουν τη διαφάνεια.
Στο διεθνές πεδίο, η «σκυτάλη» των επαφών περνάει σχεδόν χωρίς διακοπή από το ένα ευρωπαϊκό συνέδριο στο άλλο, από την Ευρώπη έως και τις ΗΠΑ. Ο Υπουργός συζητά με συναδέλφους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέους κοινούς στόχους στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο Υφυπουργός συντονίζει διμερείς συμφωνίες με γειτονικές χώρες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε υποδομές πράσινης ενέργειας.
Μέσα σε 61 ημέρες ο Σταύρος Παπασταύρου έχοντας υπογράψει τη διακήρυξη του διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Πελοπόννησο, ξεκίνησε τις κρίσιμες επαφές του στις ΗΠΑ με μεγαθήρια της ενεργειακής αγοράς, και επιστρέφει στην Ελλάδα με γεμάτες τις βαλίτσες με επαφές και συζητήσεις που θα χαράξουν τον οδικό χάρτη για την επόμενη φάση του διαγωνισμού σε ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό πεδίο.
Από την άλλη ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό έβαλε τις βάσεις για την ενίσχυση της ενεργειακή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ στην παρουσία του στο άτυπο συμβούλιο υπουργών ενέργειας στη Βαρσοβία, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας όπου συζήτησαν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τόσο στον ηλεκτρισμό, όσο και στο φυσικό αέριο.
Δεν ξέρω τι χαρακτηρίζει το Μαξίμου με τον όρο «παραδοτέα» αλλά στο συγκεκριμένο υπουργείο σίγουρα τα αποτελέσματα προηγούνται των λόγων.