Ολυμπιακοί Αγώνες: Το «μνημόνιο» του 2004 - Μας έριξαν τελικά στα «βράχια»;

«Η μπαλάντα των Ολυμπιακών Αγώνων - Τα πρόσωπα, η λάμψη, οι σκιές και η Γιάννα Αγγελοπούλου». Το βιβλίο του Γιώργου Λακόπουλου (εκδ. Λιβάνη) συγκέντρωσε στο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΑ ισχυρά πρόσωπα μίας εποχής που σημάδεψε βαθιά την Ελλάδα και άνοιξε έναν τεράστιο κύκλο συζήτησης και αντιπαράθεσης γύρω από το παγκόσμιο εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων που για πρώτη φορά μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί.
Ακούστηκαν πολλά στην παρουσίαση του βιβλίου αλλά θα κρατήσουμε δυο αναφορές του Βενιζέλου ο οποίος αφού έπλεξε το εγκώμιο της Γιάννας Αγγελοπούλου είπε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες:
«Η Ελλάδα ήταν η μικρότερη χώρα που διοργάνωσε ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες, το χρονοδιάγραμμα ήταν απολύτως αυστηρό, αμετάθετο, και υπήρχε συνεχής και απηνής διεθνής έλεγχος, όχι μόνο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και από συμφέροντα που κινούνται γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δεν ξέρω αν το μοντέλο, όπως το περιγράφω, σας θυμίζει κάτι.
Το μοντέλο αυτό θυμίζει τα Μνημόνια, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, γιατί και πάλι έπρεπε να καταβληθεί υπερένταση δυνάμεων και πάλι υπήρχε απηνής διεθνής έλεγχος πολλών επιπέδων, από την Τρόικα, από τους εταίρους μας, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τις αγορές, από τα μέσα ενημέρωσης. Τα δύο φαινόμενα είναι απολύτως συγκρίσιμα. Και στα δύο φαινόμενα υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικής συναίνεσης η οποία διαμορφώθηκε σταδιακά ή αποδιοργανώθηκε σταδιακά, και στα δύο είχαμε εναλλαγή πολιτικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση».

Μας έριξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα «βράχια»;
Όχι κατά τον Βενιζέλο αφού το τελικό ταμείο της Οργανωτικής Επιτροπής έγραψε 6,5 δισ. ευρώ (2000 - 2010) που αποτελεί το 1% της δημόσιας δαπάνης - ποσό στο οποίο δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα και η πολλαπλασιαστική αξία που δημιούργησε για την Ελλάδα η επιτυχία στη διοργάνωση των Αγώνων.
Οπότε γιατί η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έπεσε σε κοινωνική κατάθλιψη και οικονομική ασφυξία;
Για τον Βενιζέλο οι απαντήσεις δεν είναι μόνο πολιτικές αφού όπως εξήγησε υπήρξε «ένα πρόβλημα ψυχολογίας» που όλοι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή η χώρα μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα «έκλεισε τους διακόπτες».
«Υπήρξε μία υπερένταση, υπήρξε μία επιτυχία πρωτοφανής, υπήρξε μία γιορτή και μετά καταγράφηκε μία κόπωση και μετά μία απώθηση. Δηλαδή η χώρα, η κοινωνία, το κοινό αίσθημα, ένιωσε την ανάγκη να απωθήσει αυτή την επιτυχία, δεν μπορούσε να διαχειρισθεί αυτό το επίπεδο της χώρας και νομίζω ότι σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι πριν αυτά καλά-καλά αφομοιωθούν, μπήκαμε στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, δηλαδή πήγαμε από το ζενίθ στο ναδίρ, πήγαμε από την εθνική υπερηφάνεια σε μία διαδικασία εθνικής ταπείνωσης» περιέγραψε ο ίδιος.
Δίπλα στην Γιάννα Αγγελοπούλου, ο σύζυγός της Θόδωρος ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική περιπέτεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Λαλιώτης, Μάρτον Σίμιτσεκ, Γιώργος Λιάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπουτσής, Μαρία Δαμανάκη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιάννης Σγουρός.