«Ώρα μηδέν» για το Ουκρανικό στην Τουρκία - Ζελένσκι: «Θα πάω είτε έρθει ο Πούτιν είτε όχι»
Η Ευρώπη απειλεί με κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν στην Τουρκία. Ο Τραμπ λέει ότι θα ταξιδέψει και εκείνος εκεί, αν Ζελένσκι και Πούτιν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.
Την «ανάσα» της κρατά η διεθνή κοινότητα ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αύριο Πέμπτη 14 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο πολεμικό μέτωπο.
Παρά την αρχική δήλωση του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες, το Κρεμλίνο δεν έχει διασαφηνίσει ακόμα αν ο Ρώσος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να δώσει το παρών στις συνομιλίες.
Η παρουσία η μη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι έχει προκαλέσει έντονη διπλωματική κινητικότητα, με Αμερικανούς και Ευρωπαίους να διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που δεν μεταβεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους, η απουσία Πούτιν θα ανοίξει το δρόμο σε κυρώσεις.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, όλα δείχνουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι η αντιπροσωπεία της Ρωσίας να έχει επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ζελένσκι: «Ο Τραμπ πρέπει να καταλάβει ότι ο Πούτιν είναι το πραγματικό εμπόδιο»
Η διαφαινόμενη απουσία του Πούτιν, όπως είναι φυσικό, προκαλεί δυσαρέσκεια στο Κίεβο.
«Ο Τραμπ πρέπει να πιστέψει ότι ο Πούτιν στην πραγματικότητα ψεύδεται. Και εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Να προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα με σύνεση, για να δείξουμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιβραδύνουμε τη διαδικασία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας την Τρίτη (13/5) στο Κίεβο.

Στις ίδιες δηλώσεις, που μεταφέρει ο Guardian, o Ουκρανός πρόεδος τόνισε επίσης ότι θα ταξιδέψει στην Τουρκία την Πέμπτη ανεξάρτητα από το αν ο Πούτιν θα βρεθεί εκεί για τις συνομιλίες. Είπε επίσης ότι έχει κανονίσει να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Εάν ο Πούτιν δεν έρθει και παίζει παιχνίδια, είναι η τελική απόδειξη ότι δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.
Τραμπ: «Αν βρεθούν οι δυο τους, θα πάω κι εγώ»
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε την Δευτέρα ότι θα ήταν υπέρ μιας τριμερούς συνάντησης με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι. «Πιστεύω ότι οι δύο ηγέτες θα είναι εκεί. Σκεφτόμουν να πετάξω από εκεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Αν ο Τραμπ ταξιδέψει, αυτό θα ωθήσει και τον Πούτιν να ταξιδέψει. Ο Τραμπ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Είναι η κατάσταση όπου η παρουσία των ΗΠΑ μπορεί να δώσει σημαντικές εγγυήσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζελένσκι.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, υπαινίχθηκε επίσης την πιθανότητα μιας τριμερούς συνόδου κορυφής. «Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά σπουδαία συνάντηση. Ελπίζουμε ότι θα έρθει και ο Πρόεδρος Πούτιν, και στη συνέχεια θα είναι εκεί και ο Πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε στο Fox News.
Πάντως, ο Κέλογκ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και ο απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα στην Κωνσταντινούπολη.
Αοριστίες από Κρεμλίνο: «Θα είμαστε εκεί»
«Η αντιπροσωπεία μας θα είναι εκεί και θα περιμένει την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, το βράδυ της Τρίτης.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε συνομιλίες για να αντιμετωπίσει τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης όπως τις βλέπει η Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και της επίσημης ενσωμάτωσης στη Ρωσία των προσαρτημένων εδαφών -υποδηλώνοντας ότι η ρητορική των δύο πλευρών εξακολουθεί να απέχει πάρα πολύ από την επίλυση.
Απειλεί με κυρώσεις η Ευρώπη
Σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν παραστεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για «πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε πως «σε περίπτωση απουσίας του Ρώσου προέδρου, οι χώρες της Δύσης θα ενισχύσουν την πίεση». Αν και η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων απορρίπτεται ως επιλογή λόγω «νομικών περιορισμών του διεθνούς δικαίου», το μήνυμα προς τη Μόσχα είναι ξεκάθαρο.
Ο Μακρόν επανέλαβε πως η Ευρώπη «δεν επιθυμεί να προκληθεί παγκόσμια σύρραξη» και τόνισε εκ νέου πως ο διάλογος είναι απαραίτητος ώστε «η Ουκρανία να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα».