Όσον αφορά πάντως την εστίαση, το Cafe Rothe, στην περιοχή Schwerin… έλυσε το πρόβλημα της τήρησης των αποστάσεων, ώστε να ανακοπεί η μετάδοση του ιού. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι έφτιαξαν ένα ιδιόμορφο καπέλο με “μακαρόνια” από φελιζόλ που χρησιμοποιούνται στην πισίνα, τα οποία τα ένωσαν σταυρωτά και τα τοποθέτησαν σε άσπρα καλαίσθητα καπέλα. Καλούν τους θαμώνες να τα φορέσουν στο κεφάλι τους, ώστε να μετράνε έτσι “αυτόματα” την απόσταση από τους άλλους. Το θέαμα προκαλεί γέλιο και πολλά σχόλια στην σελίδα του καφέ στο Facebook, όπου δημοσίευσαν μία φωτογραφία από τα τραπεζάκια με τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Γερμανία είναι έτοιμη να άρει την καραντίνα, με τα κρατίδια να παίρνουν τις επιμέρους αποφάσεις. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ανακοίνωσε πως η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας αναμένεται “τις επόμενες ημέρες”. Αφορά τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, καθώς και από τη Μ. Βρετανία. Αντιθέτως, οι επισκέπτες από “τρίτες χώρες”, για παράδειγμα από την Τουρκία, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα. Με την απόφαση αυτή οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ακολουθούν σχετική σύσταση που είχε διατυπώσει προ ημερών ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει από τις 9 Απριλίου για όλους τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη Γερμανία, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Ελάχιστες εξαιρέσεις γίνονται για εποχικούς εργάτες, αστυνομικούς ή συνεργάτες των υγειονομικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, από σήμερα, ανοίγουν τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Λουξεμβούργου και παράλληλα τερματίζονται οι συνοριακοί έλεγχοι. Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και τον τέως πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, οι οποίοι επισήμαναν ότι δεν κατανοούν το κλείσιμο των συνόρων από γερμανικής πλευράς.  Πάντως στα σύνορα με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία οι έλεγχοι συνεχίζονται μέχρι τις 14 Ιουνίου, αλλά θα είναι απλώς “δειγματοληπτικοί” και όχι “συστηματικοί”, όπως επισημαίνουν οι γερμανικές αρχές.

Η Γερμανία, μετρά 7.881 νεκρούς και 173.772, κρούσματα.