Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο μιας βουλευτού της Καλιφόρνια και μητέρας, στην οποία δεν επέτρεψαν να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Οι βουλευτές συζητούσαν ένα νομοσχέδιο κοινωνικής πολιτικής – που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τη γονική άδεια – στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος. Η Μπάφι Γουίκς είχε αιτηθεί επιστολικής ψήφου, καθώς γέννησε στα τέλη Ιουλίου 2020, χωρίς ωστόσο το αίτημά της να γίνει δεκτό. Η επίσημη εξήγηση ήταν πως η επιστολική ψήφος επιτρέπεται μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η Γουίκς εμφανίστηκε λοιπόν στη Βουλή και ανέβηκε στο βήμα με τη νεογέννητη κόρη της στην αγκαλιά. Μίλησε φορτισμένη για τους κινδύνους που διατρέχει η ίδια και το μωρό της, έπειτα από θετικό κρούσμα κορονοϊού που εντοπίστηκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου. «Έκανα και πάλι το αίτημα (για επιστολική ψήφο) καθώς η κόρη μου δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσοποιητικό σύστημα» σημείωσε για να λάβει, όπως είπε, ξανά αρνητική απάντηση από τον εκπρόσωπο του Σώματος, Άντονι Ρέντον.

«Ελπίζω να ξεφορτωθούμε τον μισογύνη ρατσιστή στο Λευκό Οίκο»

Καθώς η Γουίκς επιθυμούσε να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, έβαλε τα απαραίτητα για την κόρη της σε μια τσάντα και πήγε, φορώντας τη μάσκα και σκεπάζοντας το νεογέννητο με μια κουβέρτα, στην αίθουσα της συνεδρίασης. Αφού ανέπτυξε τα επιχειρήματά της για το νομοσχέδιο, αποχώρησε λέγοντας: «Τώρα με συγχωρείτε πρέπει να ταΐσω την κόρη μου». Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου αναγκάστηκε στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη από τη βουλευτή για την άρνηση του Σώματος να της δώσει το δικαίωμα να ψηφίσει από απόσταση.

«Κάθε γυναίκα έχει βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, ίσως όχι στον χώρο ενός κοινοβουλίου» δήλωσε αργότερα η Γουίκς στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Η μάσκα μου έπεφτε, προσπαθούσα να κοιμίσω το μωρό μου και να πω όσα έπρεπε να πω. Η ελπίδα μου είναι να ξεφορτωθούμε αυτόν τον μισογύνη ρατσιστή στο Λευκό Οίκο, να πάρουμε πίσω τη Γερουσία και να δημιουργήσουμε πιο ασφαλείς εστίες» σημείωσε η πολιτικός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις