Viral έχει γίνει στο διαδίκτυο μια αυθόρμητη στιγμή χαράς που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες στον Καναδά, όταν μια κορυφαία γιατρός της χώρας ξεσπά σε ένα σύντομο χορευτικό την ώρα που συνάδελφοί της ανακοινώνουν τα νέα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού σε επίσημη συνέντευξη τύπου.

Τα κανάλια ήταν εκεί και η συνέντευξη τύπου προβαλλόταν ζωντανά από την καναδική τηλεόραση. Στα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη της επίσημης ενημέρωσης για τα εμβόλια η γιατρός έκανε ένα σύντομο χορευτικό από την χαρά της. Όσοι παρακολούθησαν το βίντεο σχολίασαν πως μετά από 10 μήνες άγχους και άσχημων ειδήσεων η γιατρός είχε κάθε δικαίωμα να «ξεσπάσει» εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη χαρά της.

Να σημειωθεί ότι οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να αποφασίσουν αν θα δώσουν εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης για τη χρήση εμβολίων των Pfizer, Moderna και AstraZeneca κατά της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.

Η Σούμια Σουαμινάθαν είπε ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να αποφασίσει για το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer μέσα στις επόμενες «δύο εβδομάδες» και αργότερα τόνισε ότι μπορεί επίσης να εξεταστούν εκείνα της Moderna και της AstraZeneca εντός λίγων εβδομάδων.

Η έγκριση του ΠΟΥ μπορεί να επιτρέψει την διανομή ενός εμβολίου σε ορισμένες χώρες όπου οι εθνικές ιατρικές ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να το αξιολογήσουν. Η Σουαμινάθαν ανέφερε πως τουλάχιστον 10 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή έχουν επιβάλει αίτημα για έγκριση έκτακτης ανάγκης υποψήφιων εμβολίων.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη λάβει έγκριση στη Βρετανία και τον Καναδά και ίσως λάβει έγκριση στις ΗΠΑ εντός ημερών. Οι πρώτοι Βρετανοί εμβολιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα.

ΠΟΥ: Σημαντική εξέλιξη η άφιξη των εμβολίων

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε παράλληλα πως σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις των κύριων υποψηφίων εμβολίων έχουν εξασφαλιστεί ως μέρος του προγράμματος COVAX για την χορήγηση εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 189 χώρες. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ χαρακτηρίζουν την άφιξη εμβολίων ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά τονίζουν επανειλημμένα ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να διανεμηθούν τα εμβόλια παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, η επιδημία επιδεινώνεται σε μεγάλο μέρος του κόσμου και οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να περιορίσουν τις λοιμώξεις, όπως τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων και τήρηση κοινωνικών αποστάσεων. Ο Τέντρος σημείωσε ότι οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 60% τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Η Σουαμινάθαν υπογράμμισε ότι η χορήγηση εμβολίων είναι πιθανό να είναι περιορισμένη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. «Τα εμβόλια αντιπροσωπεύουν ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να φτάσουμε εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. Ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του Τέντρος, πρόσθεσε: «Είναι ένα μακρύ τούνελ, για να σας το πω ξεκάθαρα. Είναι ένα μακρύ τούνελ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις