Στις 26 Μαΐου 2021, η πανσέληνος θα είναι η μεγαλύτερη του φετινού έτους, καθώς ο δορυφόρος της γης θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο με τον πλανήτη μας και το φεγγάρι θα φαίνεται περίπου 8% μεγαλύτερο σε σχέση με μια συνηθισμένη πανσέληνο.

Tο εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι ορατό ανάλογα με τη χώρα, τις βραδιές της 25ης, της 26ης και 27ης Μαΐου, κυρίως λόγω της διαφοράς ώρας.

Ολική σεληνιακή έκλειψη

Επιπλέον, την Τετάρτη 26 Μαΐου αναμένουμε και μια σπάνια ολική σεληνιακή έκλειψη, γνωστή ως «ματωμένη σελήνη». Η προηγούμενη είχε γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2019.

Οι εκλείψεις της σελήνης προκύπτουν όταν το φεγγάρι βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης σε σχέση με τον ήλιο. Συνήθως όταν υπάρχει πανσέληνος τη βλέπουμε, όμως κάποιες φορές το φεγγάρι εισέρχεται στη σκιά της Γης με αποτέλεσμα να έχουμε έκλειψη. Αυτό είναι το μέρος που ονομάζεται μεταφορικά «αίμα», γι’ αυτό και το φεγγάρι ονομάζεται “ματωμένο”.

Το «ματωμένο» φεγγάρι θα απλώσει το δικό του μοναδικό φως στον νυχτερινό ουρανό στις 26 Μαΐου και θα είναι ορατό σε περιοχές της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, Ανατολικής Ασίας, της Χαβάης και της Αλάσκας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις