Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε την αγορά και το νοσοκομείο Παίδων της Μαριούπολης [vids]
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο Παίδων στη Μαριούπολη. Μεταξύ άλλων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα. Νωρίτερα οι δημοτικές αρχές ανέφεραν ότι ένα νοσοκομείο παίδων στην πόλη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία. «Απευθείας βομβαρδισμός σε μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Κτηνωδία!», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: «Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά, βρίσκονται κάτω απ’ τα συντρίμμια. Κτηνωδία! Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη, αλλά φαίνεται πως χάνετε την ανθρωπιά».
Ωστόσο, και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κάνει λόγο για γυναίκες και παιδιά κάτω από τα συντρίμμια και προχωρά σε έκκληση, εκ νέου, για κλείσιμο του ουκρανικού εναέριου χώρου. «Αντί για νέες ζωές, θάνατοι. Δεν είναι αρκετό για να κλείσει ο εναέριος χώρος; Δεν είναι αυτό ένα επιχείρημα για να σταματήσουν οι δολοφονίες;» Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο Twitter, στο οποίο διακρίνεται ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Σήμερα, η Ρωσία βομβάρδισε ένα νοσοκομείο Παίδων και ένα Μαιευτήριο στη Μαριούπολη», ήταν το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση. Το βίντεο έδειχνε τρύπες σε παράθυρα σε ένα τριώροφο κτίριο του νοσοκομείου, που φαινόταν ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, και τεράστιους σωρούς ερειπίων. Σύμφωνα με το SkyNews, δεν έγινε αμέσως σαφές εάν υπήρξαν θύματα. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. Ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, Πάβλο Κιριλένκο, σε ανάρτησή του δείχνει την περιοχή των βομβαρδισμών και αναφέρει πως με τέτοιες πράξεις ξεπεράστηκε το «όριο της ανθρωπιάς».Mariupol. Direct strike of Russian troops at the maternity hospital. People, children are under the wreckage. Atrocity! How much longer will the world be an accomplice ignoring terror? Close the sky right now! Stop the killings! You have power but you seem to be losing humanity. pic.twitter.com/FoaNdbKH5k
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 9, 2022
Αντιδήμαρχος Μαριούπολης: Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έως σήμερα
Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ρωσικές δυνάμεις στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενη στοιχεία του αντιδημάρχου της Μαριούπολης. «Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».Ουκρανία: Η Ρωσία «κρατά ομήρους 400.000 κατοίκους της Μαριούπολης»
Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντίμτρο Κουλέμπα, κατηγορεί τη Ρωσία πως κρατεί 400.000 πολίτες της Μαριούπολης σε καθεστώς ομηρίας εξαιτίας των βομβαρδισμών στην περιοχή. «Περίπου 3.000 νεογέννητα μωρά χρειάζονται φάρμακα και φαγητό», είπε. «Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά ομήρους περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί συνεχίζονται». Ο ανταποκριτής του BBC, Τζέιμς Ουότερχαουζ, αναφέρει επίσης μία μπερδεμένη εικόνα σχετικά με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει, κάποιοι πολίτες έχουν καταφέρει να απομακρυνθούν από την πόλη Ιρπίν, όμως άλλοι έχουν αποκλειστεί στην Μπούτσα. Ο ανταποκριτής αναφέρει επίσης βομβαρδισμούς που εμποδίζουν την εκκένωση της Μαριούπολης.