Παρατηρητήριο Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Κυκλοφόρησε η 5η αναφορά του «Παρατηρητήριου Υγείας» τονίζοντας ότι «Είμαστε σε μια φάση ελεγχόμενης διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα και τόσο το επίπεδο της θνησιμότητας από την πανδημία όσο και ο ρυθμός αύξησης της φαίνεται να έχουν ηπιότερη μορφή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συζήτηση για τη σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων έχει αρχίσει και αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτίμηση του κινδύνου υποτροπής του επιδημικού κύματος και στην ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας για το αναμενόμενο 2ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο». Και επισημαίνει ότι: «Σε μεγάλο βαθμό η τελική εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lock down».

Η αναφορά  τονίζεται ότι « απαιτείται επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων για την αποκλιμάκωση των περιορισμών  και ειδική μέριμνα για την «αποσυμπίεση» της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ».
Τα σημεία πολιτικής κριτικής στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εντοπίζονται σε:

  • Καθυστερήσεις στην ενίσχυση των νοσοκομείων με επικουρικούς γιατρούς και  νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και στον έγκαιρο και ομαλό εφοδιασμό τους με μέσα ατομικής προστασίας.
  • Άρνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτικό  σχεδιασμό και συγκεκριμένο χρονοδιαγράμμα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
  • Μη αξιοποίηση  των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Απροθυμία καθιέρωσης κεντρικής διαχείρισης στον εργαστηριακό έλεγχο της πανδημίας
  • Μη έγκαιρη μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας
  • Απόρριψη στην πράξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή που θα ενισχύσει την διαφάνεια και την λογοδοσία του συστήματος ως προς τη διαχείριση της πανδημίας
  • Απουσία ενημέρωσης σε καθημερινή βάση σχετικά με τον αριθμό των υγειονομικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό ή είναι σε καραντίνα, καθώς και για τον συνολικό αριθμό όσων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υγειονομικών νοσηλεύονται.
  • Εμφάνιση τώρα τελευταία κρουσμάτων αυταρχισμού εκ μέρους Διοικήσεων Νοσοκομείων με στόχο τη μη άσκηση δημόσιας κριτικής από  προσωπικό του ΕΣΥ, σχετικά με προβλήματα και ελλείψεις στο σύστημα υγείας.
  • Στασιμότητα ως προς την ενίσχυση των ΥΠΕ, των νοσοκομείων και των Διευθύνσεων Υγείας των Περιφερειών με γιατρούς Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής αλλά και με επόπτες Δημόσιας Υγείας».

Τέλος επισημαίνεται ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ η πανδημία και οι νέες ανάγκες που ήρθαν στο προσκήνιο (πχ επάρκεια κλινών ΜΕΘ, οργανωμένα ΤΕΠ, ενισχυμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ, θεσμός οικογενειακού γιατρού, κινητές μονάδες υγείας, κατ’ οίκον φροντίδα χρόνιων ασθενών, κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας,  τηλεσυμβουλευτική, μόνιμοι μηχανισμοί επιδημιολογικής επιτήρησης των νέων λοιμωδών νοσημάτων, περιβαλλοντική υγεία, Ιατρική της Εργασίας κλπ), είναι η μεγάλη ευκαιρία για μια μεγάλη επένδυση σε ένα νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας».

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ασκούμε πολιτικό έλεγχο στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για την «επόμενη μέρα» στο ΕΣΥ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις