Κυριάκος Μητσοτάκης μάσκες: Από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική και η απουσία της επισύρει πρόστιμο 150 ευρώ, ξεκίνησε μια συζήτηση για την αναγκαιότητα διατίμησης της. Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, έκανε αναφορά σχετική, σημειώνοντας: «Με τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική».

Και πρόσθεσε «το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο. Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε». Επίσης σημείωσε «το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα». Διαβάστε ΑναλυτικάΠόσο κοστίζει

Νέα δεδομένα και νέες καταστάσεις από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, καθώς δεν θα χρειάζεται πια να στέλνουμε SMS στο 13033 προκειμένου να πάρουμε άδεια για να βγούμε από το σπίτι, αλλά θα μας γίνει… «δεύτερη φύση» η προστατευτική μάσκα για επισκέψεις σε καταστήματα και κλειστούς χώρους, αλλά και για τις μετακινήσεις μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις τόσο από τους πολίτες όσο και από τους καταστηματάρχες, για το πώς θα χρησιμοποιούνται οι μάσκες, πώς θα γίνεται η χορήγησή τους, ποιος θα πληρώνει για την αγορά τους και αν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή πώλησή τους.

Το ερώτημα, βέβαια, «ποιος θα πληρώνει για την αγορά τους» είναι ρητορικό, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι στον οικογενειακό προϋπολογισμό προστίθεται από την επόμενη βδομάδα και η αγορά μάσκας. Πόσο, όμως, στοιχίζει η αγορά της στην τσέπη μας; Πόσο καλείται να πληρώνει μηνιαίως μια τετραμελής οικογένεια; Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό, Μανώλη Καρδάρα, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του Open, οι τιμές είναι οι εξής:

  • Οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης.
  • Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι τιμές των χειρουργικών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πριν την έξαρση του κορονοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ. Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4-6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς.

Επομένως, το κόστος ανέρχεται στα 8 με 12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα. Τα φαρμακεία είναι προμηθευμένα με επάρκεια σε ποσότητες μασκών οι οποίες μπορούν να καλύψουν και τη ζήτηση των επόμενων ημερών.

Θέλοντας και μη, η μάσκα γίνεται απαιτούμενο αξεσουάρ τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες που θα κινούνται σε κλειστούς χώρους. «Η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο από τους εργαζομένους όσο και από το επιβατικό κοινό. Επίσης, είναι υποχρεωτική για το προσωπικό, τους πελάτες και τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ταξί, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία καθώς και στα διαγνωστικά εργαστήρια», τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μάλιστα, τόνισε ότι σε περίπτωση μη χρήσης μάσκας, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι τα 150 ευρώ.


Σωτήρης Τσιόδρας

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τη χρήση της μάσκας και την απόφαση για την υποχρεωτικότητα της. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε εμφατικά ότι «μάσκα χωρίς υγιεινή των χεριών και απόσταση δεν έχει νόημα». Πρόσθεσε ότι πριν «είχαμε απαγορευτικό, δεν μετακινούμασταν έξω, τώρα που μετακινούμαστε έχει σημασία η χρήση μάσκας» και επανέλαβε: «Δεν μπορώ να φανταστώ χρήση μάσκας χωρίς την υγιεινή των χεριών». Υπογράμμισε ότι η μάσκα «προστατεύει τους άλλους από τον εαυτό μας», γνωστοποιώντας ότι κατά τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή υπήρξε έντονος διάλογος, «πολλές αντιρρήσεις, με υπέρ και κατά». Ξεκαθάρισε ότι είναι διαφορετική «η ισχυρή σύσταση με την απαγόρευση», για να τονίσει ότι «το πρόστιμο σε αυτή τη φάση κατά την ταπεινή μου γνώμη λειτουργεί σαν αποτρεπτικό για κάτι που αφορά στην υγεία όλων μας».

Επισήμανε ότι η υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας αποφασίστηκε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για χώρους όπου υπάρχει στενή επαφή και σε χώρους όπου άνθρωποι χειρίζονται νωπά μη τυποποιημένα τρόφιμα. Τόνισε ότι εξ αρχής ο ίδιος μιλούσε για υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα για το γενικό πληθυσμό, «αυτό εννοούμε, τη μη ιατρική», καθώς «είναι κρίσιμο να υπάρχει στους υγειονομικούς χώρους η χειρουργική μάσκα». Πρόσθεσε ότι μια απλή μάσκα μπορεί να τη φτιάξει κανείς στο σπίτι του και ενημέρωσε ότι θα υπάρξει και σχετικό βίντεο με οδηγίες. Διαβάστε Αναλυτικά


Πώς να τις χρησιμοποιείτε σωστά – Απαντούν οι ειδικοί

Ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση παρατηρείται για μάσκες μετά την ανακοίνωση για υποχρεωτική χρήση τους στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Προς το παρόν τα αποθέματα επαρκούν, ενώ μάσκες διατίθενται εκτός από τα φαρμακεία και μέσω Διαδικτύου. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο παθολόγος-κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας δίνει συμβουλές για την ορθολογική χρήση μάσκας στη νέα φάση.

1. Τι πρέπει να προσέξουν εργαζόμενοι και παιδιά σε χώρους εργασίας – σχολεία;

«Αυτό εξαρτάται από το πόσες επαφές θα έχει το άτομο. Σίγουρα δεν πρέπει να αγγίζουν τη μάσκα χωρίς προηγουμένως να έχουν απολυμάνει τα χέρια τους και σίγουρα δεν θα πρέπει όταν την αφαιρούν να την ακουμπούν σε διάφορες επιφάνειες. Όταν χρειαστεί να βγάλουν τη μάσκα για κολατσιό, για να πιουν νερό ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θα πρέπει να αφαιρούν προσεκτικά μόνο το ένα λαστιχάκι, ώστε με το δεύτερο να παραμένει κρεμασμένη από το ένα αφτί χωρίς να ακουμπάει κάπου. Όταν τελειώσουν, με τον ίδιο τρόπο την ξαναφορούν».

2. Για πόσες ώρες μπορεί να χρησιμοποιείται η ίδια μάσκα σε εργασία – σχολείο;

«Ενας εργαζόμενος που δουλεύει οκτάωρο θα χρειαστεί δύο μάσκες, καθώς ανά τετράωρο θα πρέπει να αλλάζονται, λόγω της επιβάρυνσής τους από τα σταγονίδια της ομιλίας και της αναπνοής. Αν τα σχολεία λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο – όπως φαίνεται ότι θα ισχύσει – μια μάσκα για κάθε παιδί είναι αρκετή για τις ώρες των μαθημάτων».

3. Πώς τη βγάζουν και την ξαναφορούν ή την πετούν;

«Η επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα αφαιρείται με προσοχή, τοποθετείται σε πλαστικό σακουλάκι και φυλάσσεται μέχρι να συντηρηθεί. Αν πρόκειται να πεταχτεί, αυτό γίνεται πάντα μέσα σε πλαστικό σακουλάκι».

4. Πώς συντηρούνται οι μάσκες πολλαπλών χρήσεων;

«Τις βράζουμε σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70-100 βαθμών για 20-30 λεπτά και εν συνεχεία τις σιδερώνουμε σχολαστικά. Αν σαπουνιστούν με αντισηπτικό ή άλλο απορρυπαντικό είναι ακόμα καλύτερα. Ωστόσο και μόνο το βράσιμο-αποστείρωση αρκεί».

5. Πόσες και τι είδους μάσκες θα πρέπει να προμηθευτούμε;

«Καλό θα ήταν όλοι να έχουμε τουλάχιστον δύο μάσκες έτοιμες για χρήση κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων-δραστηριοτήτων μας. Επομένως, τέσσερις μάσκες ανά άτομο επαρκούν, ώστε η χρήση τους να είναι κυλιόμενη.

Οι πάνινες μάσκες είναι προτιμότερες αφενός γιατί μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, αφετέρου επειδή και κατά το επόμενο διάστημα θα χρειαστούμε τεράστια αποθέματα – ιδίως οι υγειονομικοί – και προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου έλλειψη οι χειρουργικές μάσκες ας αποφεύγονται. Πάντως, είναι το ίδιο αποτελεσματικές».