Support art workers Greece – Καλλιτέχνες: Σήμερα στη 12 και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του Πολιτισμού.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν από την αρμόδια υπουργό, Λίνα Μενδώνη, η οποία θα εξειδικεύσει τις δράσεις που θα αναληφθούν. Η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και όλα αυτά μετά τις μεγάλες αντιδράσεις από τον αποκλεισμό των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο του θεάματος από τα μέτρα στήριξης τους τελευταίους δύο μήνες. Εξετάζεται λοιπόν η στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις, είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή στα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες.

Το σχέδιο Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού διαβεβαιώνει τις τελευταίες μέρες προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι καλλιτέχνες θα λάβουν στο ακέραιο την επιχορήγησή τους, ώστε να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους στα νέα υγειονομικά δεδομένα.

«Είναι δύσκολο, το γνωρίζω. Όμως οι καλλιτεχνικές διευθυντές μας είναι εξαιρετικού επιπέδου» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για «Covid-19 Free» παραστάσεις.

«Όταν έχεις τον χορό σε μια αρχαία τραγωδία, 20 άτομα για παράδειγμα, είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα πάνω στη σκηνή. Δεν χωράνε, αν πρέπει να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, εκτός αν μεγαλώσει η σκηνή. Πρέπει λοιπόν να εφεύρουν τρόπους που θα μειώσουν τον αριθμό των καλλιτεχνών, αλλά να τους χρησιμοποιήσουν  σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη διανομή» δήλωσε στις 3 Μαΐου.

Αυτή είναι η οδηγία που έχει ήδη δοθεί στους καλλιτεχνικούς διευθυντές και επεξεργάζονται λύσεις.

«Έχουμε κάνει, μαζί με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, ήδη μια πρώτη κοινή τηλεδιάσκεψη με την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον Γιώργο Κουμεντάκη. Κάναμε και μια δεύτερη μόνο με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και έχουμε προγραμματίσει έναν νέο κύκλο τηλεδιασκέψεων αμέσως μόλις έχουμε τα δεδομένα της επιτροπής του υπουργείου Υγείας μέσα στην εβδομάδα».

Η υπουργός προειδοποιεί ωστόσο ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το ποσό που λαμβάνει το Φεστιβάλ από τα καζίνο.

«Δεν θα φανεί η επίπτωση φέτος. Το 2021 θα την δούμε. Άρα φέτος το Φεστιβάλ θα έχει και αυτή την υποστήριξη». Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν θα υπάρξει αποζημίωση για τις ξένες παραγωγές που είχε συμφωνήσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: «Δεν γνωρίζω τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Όμως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που ξέρω, αποζημιώσεις δεν δίνονται λόγω της πανδημίας».  

Στο επίκεντρο Θέατρο και Χορός

Εντός του Μαϊου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των ετήσιων επιχορηγήσεων ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, με τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει το θέατρο και τον χορό. Επίσης, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου, στο άρθρο 54, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα επιχορήγησης εντός του 2020 σε επιχειρήσεις άλλων μορφών πλην τον ΑΜΚΕ, που σήμερα χρηματοδοτεί το υπουργείο, και θα χρηματοδοτήσει και από το πακέτο των 15 εκ.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται μέσα στον Μάιο και οι επιχορηγήσεις θα δοθούν ως το τέλος του έτους, αρκεί οι σχετικές αιτήσεις να έχουν κατατεθεί ως τις 30 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν τον Ιούλιο και σταδιακά θα αρχίσει η ροή αυτών των χρηματοδοτήσεων.

Τα ποσά που θα διατεθούν για θέατρο, χορό και μουσική είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό.

«Δουλεύουμε για  να συγκροτήσουμε με τους εποπτευόμενους φορείς μας ένα πρόγραμμα κάποιων δεκάδων παραστάσεων μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους-παράλληλα με το δικό τους διακριτό πρόγραμμα- με μικρά σχήματα.  Σε αυτά τα σχήματα θα μετέχουν κυρίως καλλιτέχνες από την ελεύθερη αγορά».

Όπως δήλωσε  η υπουργός, το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να δώσει επιδόματα, όμως είναι η πρώτη φορά που δίνεται πακέτο 15εκ. ευρώ στον σύγχρονο πολιτισμό για αναπτυξιακές δράσεις της επόμενης μέρας, που δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει από τώρα να την σκεφτόμαστε. Με τα χρήματα αυτά θα  υποστηριχθεί η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, ο χορός.

Η υπουργός σημειώνει πως οι συνολικές έξτρα επιχορηγήσεις υπολογίζονται από 750.000 ως 1 εκατομμύριο ευρώ. Η ίδια λέει ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιχορηγήθηκε με 15.000 ευρώ περίπου για το πρόγραμμα «Χώροι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις