«Να αξιοποιηθεί, όχι να σπαταλήσουμε το μαξιλάρι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. «Το περίφημο μαξιλάρι είναι κλειδωμένο για να αποπληρώνονται τα δάνεια μας», είπε. Αναφερόμενος στην ύφεση, είπε ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 10% σε όλη της ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας ενδεχομένως θα είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη στην ύφεση. Το κρίσιμο δεν είναι να κάνει μια εκτίμηση, αλλά πώς θα το αποτρέψουμε». Επισήμανε δε ότι «αν παρέμβουμε, μπορούμε να το περιορίσουμε στο μισό, ίσως και παραπάνω», και επανέλαβε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά σε «οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα για στήριξη του εισοδήματος και της εργασίας», καθώς «μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να μειώσεις την ύφεση».

«Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους, καθώς «δεν μας αξίζει να ξαναβουτήξουμε στην απελπισία».Σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε πως πρόκειται για «θετική εξέλιξη», λέγοντας ωστόσο το ότι δεν πρέπει να υπάρχουν βιασύνες για πανηγυρισμούς προτού φανεί το τελικό αποτέλεσμα. «Αυτή η εξέλιξη γίνεται και εξ ανάγκης. Αν δεν αλλάξουν στρατηγική ο συστημικός κίνδυνος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της ΕΕ», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, σχολίασε: «Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορoνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%. Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα».

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αφού επισήμανε την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισε ότι «πρέπει επειγόντως να υπάρχει εθνική γραμμή, θέλουμε ειρήνη, διάλογο και καλή γειτονιά, αλλά με τήρηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Όσον αφορά στα γεγονότα του Έβρου και στο ελληνικό διάβημα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «όχι ορθή» τη στρατηγική αυτή που ασκεί η κυβέρνηση εσχάτως στον Έβρο και ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά.

Κληθείς σχολιάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, είπε ότι δεν άνοιξε η δική του πλευρά τη συζήτηση και πως «αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές, εδώ είμαστε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις