Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος σημείωσε πως υπήρξε προηγούμενη επικοινωνία την Τρίτη 26 Μαΐου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να κάνουν αυτοψία στο αναβατόριο της Ακρόπολης, την Πέμπτη 28 Μαΐου. Μάλιστα, μιλώντας στο Open Tv, πρόσθεσε πως «την Τετάρτη 27/5/2020 επικοινωνήσαμε εκ νέου, στις 9.45 π.μ. για να επιβεβαιώσουμε την άδεια για την επίσκεψή μας. Κανένα πρόβλημα δεν προέκυψε». «Αργότερα, όμως την ίδια μέρα», συνέχισε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, «δεχθήκαμε δύο κλήσεις κατά τις οποίες μας ζητήθηκε να αναβάλουμε την επίσκεψή μας για την Παρασκευή 29/5/2020. Απαντήσαμε αρνητικά, λόγω αδυναμίας του προγράμματός μας, ωστόσο κανείς δεν μας πληροφόρησε για πλήρη αδυναμία πραγματοποίηση της επίσκεψής μας την Πέμπτη».

Ο βουλευτής μάλιστα υποστήριξε ότι προ δύο ημερών βουλευτής άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης την οποία δεν κατονόμασε, πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Σκουρολιάκο, στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση ενός υπαλλήλου ήταν ότι: «εσείς δεν περνάτε». Ο βουλευτής, κλείνοντας, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το περιστατικό.

Σημειώνεται πως ο κ. Σκουρολιάκος ενημέρωσε για το συμβάν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στην παρέμβασή του, έκανε λόγο για «πρωτοφανή, για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας, κίνηση». Δήλωσε, δε, πως «θα επιχειρήσουμε και πάλι και ελπίζουμε ότι τότε δεν θα υψωθούν τείχη άρνησης μπροστά μας».

Αντίδραση υπουργείου

Οι καταγγελίες του κ. Σκουρολιάκου προκάλεσαν την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία επικαλέστηκε «θέμα ασφαλείας», ενώ επισήμανε ότι «υπήρξε επιμονή για να γίνει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας σήμερα. Η αρμόδια υπηρεσία τους ζήτησε να επισκεφθούν το χώρο την Παρασκευή. Έχω και όλα τα έγγραφα της υπηρεσίας». Με ανακοίνωση, μάλιστα, που εξέδωσε το υπουργείο στη συνέχεια, κάνει λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς».

Απαντώντας με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι «τα περί ψευδών ισχυρισμών επιστρέφονται στους συντάκτες της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ». «Περιμένουμε να πληροφορηθούμε, καλή τη πίστει, ποιος είχε την πρωτοβουλία ν’ απαγορεύσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσουν τον χώρο του αναβατορίου. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ή η πολιτική του ηγεσία;», καταλήγει ο κ. Σκουρολιάκος.

«Η Ακρόπολη απροσπέλαστη από τα άτομα με αναπηρία»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την ανησυχία πως «η Ακρόπολη θα μείνει και δεύτερο καλοκαίρι απροσπέλαστη από τα άτομα με αναπηρία». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Εδώ και έναν χρόνο μας εμπαίζουν. Έρχονται δελτία Τύπου ότι περιμένουμε εξαρτήματα. Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα για ένα θέμα που το είχε εκμεταλλευτεί προεκλογικά υπέρ το δέον και με κακόγουστο τρόπο».