Σήμερα το μεσημέρι ενώπιον της Προανακριτικής της βουλής, καλείται να καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά τις καταγγελίες εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, της εισαγγελέως Ελένης Ράϊκου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Σε πρόσφατη δήλωσή του, επαναλαμβάνει τα περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, συκοφαντίας κι αθωότητας του, ενώ κάνει λόγο για «πρωτοφανή αυταρχική καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του. Ακόμη, δηλώνει εκ νέου πως του δόθηκε μικρή, 10ήμερη, προθεσμία να μελετήσει τη δικογραφία.

Αναλυτικά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αναφέρει: «Eννέα μήνες παράνομων ερευνών, 200.000 σελίδες δικογραφία και κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος μου. Αντιθέτως, στη δικογραφία υπάρχουν εκατοντάδες αδιάσειστα στοιχεία της αθωότητάς μου. Αυτά θέλουν να κρύψουν οι κατήγοροί μου. Αυτά θέλουν να με εμποδίσουν να αποκαλύψω. Μου έδωσαν προθεσμία 10 ημερών για να μελετήσω μια τεράστια δικογραφία και να προετοιμάσω την υπεράσπισή μου. Ούτε να φυλλομετρήσω δεν προλαβαίνω 200.000 σελίδες σε δέκα ημέρες. Η πρωτοφανής αυταρχική καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μου παραπέμπει ευθέως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο νομικός κόσμος, οι δικηγορικοί σύλλογοι, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ιδίως των νομικών σχολών, και οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να αντιδράσουν. Η κατάλυση του κράτους δικαίου μας αφορά όλους. Σήμερα η καμπάνα χτυπάει για μένα. Αύριο θα χτυπήσει για σας».

Νομικές υπερβάσεις της επιτροπής

Έναν πρωτοφανή γρίφο έχει αναλάβει να λύσει και να γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιου της Βουλής, καθώς η κλήση απλών πολιτών με την ιδιότητα των υπόπτων σκοντάφτει σε δυο πολύ σοβαρά νομικά κολλήματα. Αφ’ενός δεν έχουν κληθεί πολίτες με την ιδιότητα των υπόπτων σε επιτροπή της Βουλής καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, αφ’ ετέρου καλούνται ως ύποπτοι πολίτες προτού διενεργηθεί πράξη έρευνας και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και χωρίς να υπάρχει καν κατηγορητήριο για πολιτικό πρόσωπο, εν προκειμένω τον τέως αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης, ώστε να κατηγορηθούν ως “συνεργοί” οι πολίτες. Χωρίς να έχει καταστεί προηγουμένως πολιτικό πρόσωπο κατηγορούμενο για να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη περί «συμπαραπομπής τυχόν συμμέτοχων» του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις