Διαδηλώσεις και πορείες μπαίνουν σε ένα νέο “πλαίσιο” με πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι οργανωτές και πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στις αστυνομικές αρχές, να τις απαγορεύσουν ή να τις διαλύσουν. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής που αποκαλύπτει το νομοσχέδιο (βασισμένο σε σχέδιο του πρώην δημάρχου Γιώργου Καμίνη με τη συμμετοχή των καθηγητών Αλιβιζάτου και Μανιτάκη), οι βασικότερες προϋποθέσεις θα είναι ότι θα υπάρχει “οργανωτής πορείας” που θα έχει την ευθύνη και τον καταλογισμό για επεισόδια. Επίσης προβλέπεται περιορισμός των συναθροίσεων “εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής”.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στον οργανωτή, ο οποίος θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους. Ο “οργανωτής” θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει είτε στην ΕΛ.ΑΣ. είτε στο Λιμενικό τον τόπο και τον χρόνο της διαδήλωσης, εγγράφως ή μέσω Διαδικτύου. Θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του, τον χρόνο έναρξης και λήξης της συνάθροισης, τον σκοπό, καθώς και την προτεινόμενη διαδρομή. Αν δεν υπάρχει οργανωτής, θα πρέπει να οριστεί στη συνέχεια. Σε περίπτωση ωστόσο μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της συνάθροισης.
“Ο οργανωτής συνεργάζεται με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό ή λιμενικό διαμεσολαβητή και θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης. Ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής Αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα. Ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης” αναφέρει το κείμενο του νομοσχεδίου.
Επίσης, μία συνάθροιση θα μπορεί να διαλύεται εφόσον πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης, όταν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, όταν λαμβάνει χώρα χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί και όταν ξεσπούν επεισόδια.
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή, σε μία περίοδο που ο “Μεγάλος Περίπατος” του δήμου Αθηναίων έχει προκαλέσει ασφυξία στο κέντρο της Αθήνας, παρακωλύοντας σε δραματικό βαθμό τις μετακινήσεις. Θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με αφορμή και την τουριστική περίοδο, ενώ αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.