Συγκεκριμένα πρόταση νέου τρόπου εκλογής δημάρχων υπέβαλε η Ένωση Δημάρχων Αττικής δια του προέδρου της και «παλαίμαχου» Δημάρχου Πεύκης κ. Παύλου Καμάρα στο Γενικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή και τέως δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη.


Το υπόμνημα το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον υπουργό εσωτερικών περιλαμβάνει και άλλες προτάσεις σχετικές την εκλογή δημοτικών συμβούλων, θέματα πλειοψηφίας δημοτικού συμβουλίου και προληπτικού ελέγχου δαπανών καθώς και πλαφόν ποσοστού για είσοδο συνδυασμών στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι κυριότερες προτάσεις του υπομνήματος είναι οι εξής:

  • Εκλογή Δημάρχου από τον πρώτο γύρο με 40% εφόσον έχει διαφορά 5% από τον δεύτερο
  • Λίστα Επικρατείας σε ποσοστό 10% των μελών του Δ.Σ. και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές
  • Επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες των Δήμων
  • Αυξημένη πλειοψηφία στα Θέματα του Δ.Σ. που  είναι μείζονος σημασίας ή έχουν διαχρονικό χαρακτήρα
  • Ενιαία αντιμισθία σε όλους τους 332 Δημάρχους στο ύψος των αποδοχών του μετακλητού Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου
  • Επαναφορά της ελάχιστης αποζημίωσης ανά συνεδρίαση του Δ.Σ. για τους Δημοτικούς Συμβούλους
  • Κλιμακούμενος αριθμός εκλεγόμενων Δ.Σ. ανάλογα με τα ποσοστά του υποψηφίου Δημάρχου στον Α΄ γύρο
  • Πλαφόν ποσοστού 3% ή 5% εισόδου στο Δ.Σ.
  • Επαναφορά της καταβολής της χορηγίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Δημάρχους με 2 ή 3 θητείες από τον Δημοτικό προϋπολογισμό

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση

Οι προτάσεις έχουν αναμφισβήτητα «συνδικαλιστικό» χαρακτήρα και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους. όμως «δίνουν πάσα» στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές που ενδεχομένως δώσουν την δυνατότητα να εφαρμόσει μια σκληρή ατζέντα σε σε σχέση με την αυτοδιοίκηση. Ο  ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος από τον Ιανουάριο κιόλας προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2020 θα έρθει στη Βουλή ο νόμος των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση που «θα συνοδεύει τον συνολικό νόμο για την αυτοδιοίκηση τον οποίο έχουμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε». Βέβαια μεσολάβησε η πανδημία οπότε πάμε τουλάχιστον για το προσεχές β εξάμηνο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας για τον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης  δήλωνε πως«θα περιέχει την κατάργηση της απλής αναλογικής που προκάλεσε προβλήματα και υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».

Σε ότι αφορά τις εθνικές εκλογές και μιλώντας ειδικά για το πώς θα δίνεται το μπόνους των εδρών σε συνασπισμό κομμάτων ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι όταν υπάρχει συνασπισμός κομμάτων για να πάρει το μπόνους ως πρώτη πολιτική δύναμη θα πρέπει ο μέσος όρος του ποσοστού να είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος».

Τόνιζε, δε, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο εξάμηνο της 4ετιας καθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού» όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά όταν έλεγε ότι «θα φέρω έναν νόμο που είναι αναλογικότερος».

 Μένει να δούμε τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις