Όπως αποκαλύπτει ντοκουμέντο, που φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών, στην κατάθεση που έδωσε στις 8.11.1994 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο τότε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Διονύσιος Χατζηδάκης, κατονόμασε τον πρέσβη Φραγκίσκο Βέρρο ως τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τα μυστικά κονδύλια με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βέρρος, μόλις αποχώρησε πριν από λίγους μήνες από το διπλωματικό σώμα, ανέλαβε κυβερνητική θέση. Ειδικότερα, διορίστηκε το Μάρτιο του 2020 διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Δύο μήνες αργότερα, το Μάιο, υπενθυμίζεται ότι θεσπίστηκαν μυστικά κονδύλια και για το υπουργείο Μετανάστευσης. Ο κ. Βέρρος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ανήκει στο σκληρό κομματικό πυρήνα της Ν.Δ, καθώς προέρχεται από τις οργανώσεις των «Κενταύρων» και των «Ρέιντζερς», ενώ υπήρξε και στέλεχος της κομματικής οργάνωσης της Ν.Δ. στο ΥΠΕΞ. Εξελέγη, μάλιστα και γραμματέας της κομματικής οργάνωσης τον Ιούνιο του 1991.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στην κατάθεσή του για τα μυστικά κονδύλια της περιόδου Σαμαρά, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πληροφορήθηκα το γεγονός από τον Β΄ Σύμβουλο της Πρεσβείας Βέρρο, στο γραφείο του στην Πρεσβεία μας στο Παρίσι, όταν υπηρετούσα ως ναυτικός ακόλουθος εκεί και κατά την περίοδο που ανετέθη διενέργεια ΕΔΕ στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Σταμούλη. Τότε είχε κληθεί και ο Βέρρος να καταθέσει, γιατί εφέρετο το όνομά του ότι αυτός έδινε τα χρήματα σε ορισμένους δημοσιογράφους. Στη συζήτηση που είχαμε μου είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε δώσει εν λευκώ στον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Σαμαρά ποσό 2,3 δισ. για να τα χειριστεί για εθνικούς σκοπούς, πλην όμως αυτός τα χρησιμοποίησε για το προσωπικό του ίματζ. Και όταν τον ρώτησα τι προτίθεσαι εσύ να κάνεις, ο κ. Βέρρος μου είπε δεν μπορώ να καταθέσω τίποτε από όλα αυτά. Του είπα ότι έχεις υποχρέωση να τα πεις. Μου απάντησε “διαφωνώ με τους χειρισμούς του Σαμαρά, αλλά εγώ δεν μπορώ να φτύσω τον πρώην υπουργό μου, που ήμουν διευθυντής του γραφείου του”.

»Μια άλλη μέρα δε, μόνο τρεις μέρες αργότερα, ήμουνα πάλι στο γραφείο του και μου είπε ότι φεύγει για να πάει να καταθέσει στην Αθήνα κι εκεί τηλεφώνησε στον κ. Καλαμίδα και σας καταθέτω αυτούσιο τον διάλογο: “Μανώλη γεια σου. Φραγκίσκος εδώ. Κατεβαίνω στην Αθήνα να καταθέσω και θα πω δεν είδα τίποτε, δεν έδωσα τίποτε, δεν ξέρω τίποτε”. Από το σημείο αυτό και μετά αποχώρησα από το γραφείο. Με τον κ. Βέρρο με συνδέει μεγάλη φιλία και πολλά Σάββατα κατά τις 11 το μεσημέρι πήγαινα απ’ το σπίτι του, τον έπαιρνα και πηγαίναμε στο δάσος της Βουλόνης και τρέχαμε.

»Όταν σταματούσαμε και περπατούσαμε για να ξεκουραστούμε, συζητάγαμε την τότε πολιτική κατάσταση και όταν τον ρώτησα τι έγινε με την κατάθεσή σου στο Υπουργείο, μου είπε “είπα ότι δεν ξέρω τίποτε και ότι οι φάκελοι με τις σχετικές αποδείξεις αυτών που τα έπαιρναν καταστράφηκαν”. Όταν πάλι τον ρώτησα γιατί δεν έδωσες ονόματα, μου είπε “έλα στη θέση μου, και σκέψου τον εαυτό σου, να είσαι στο γραφείο του Μητσοτάκη και να δώσεις στοιχεία που να κάψουν τον άνθρωπο”. Σε άλλη συνάντησή μας, μου είπε μερικά ονόματα, από τα οποία συγκράτησα ορισμένα, αλλά και που δεν είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω, πόσα και πώς τα πήραν».

Ο κ. Χατζηδάκης κατονόμασε και ορισμένους δημοσιογράφους, ενώ στην ερώτηση εάν κατά τη γνώμη του ο κ. Βέρρος ήταν σε θέση να γνωρίζει τα ονόματα των δημοσιογράφων που πήραν χρήματα από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, ο μάρτυρας απάντησε: «Κατηγορηματικά ναι, διότι όπως μου είπε, αυτός τους πλήρωνε». Ως προς το αν ο κ. Βέρρος διατηρούσε αντίγραφο των καταστάσεων με τα ονόματα των δημοσιογράφων, στους οποίους διατέθηκαν ποσά από τα μυστικά κονδύλια, ο μάρτυρας απάντησε: «Είμαι σίγουρος ότι έχει καταστάσεις, εκτιμώ δε ότι μπορεί να είναι και τα πρωτότυπα».

O τότε Πρέσβυς της Ελλάδος στο Λίβανο, κ. Φραγκίσκος Βέρρος, επισκέφθηκε την Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Σπέτσαι (Φεβρουάριος 2019)

Σε ερώτηση αν ο κ. Βέρρος τον πληροφόρησε για τη διαδικασία και τη σκοπιμότητα των πληρωμών αυτών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ορισμένοι έρχονταν κάθε μήνα. Απ’ αυτά που μου έλεγε ο κ. Βέρρος στις συζητήσεις, εκτιμώ ότι εδίδοντο από τον κ. Σαμαρά για να φτιάξει αυλή δική του και να περνάει τα μηνύματά του».

Μία μέρα αργότερα, στις 9.11.1994, προσήλθε να καταθέσει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έγγραφη δήλωση ο Γιάννης Βούλτεψης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επί Μητσοτάκη και εν ενεργεία μέλος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Με τη δήλωση αυτή ο κ. Βούλτεψης επιβεβαίωσε την κατάθεση Χατζηδάκη. Η υπόθεση πήγε στο αρχείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις