Μόνο χθες σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 στοχευμένα τεστ Covid-19, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα, είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε, με το άνοιγμα του Τουρισμού από το εξωτερικό χθες, αναμένονται πλέον και θετικά κρούσματα στο επόμενο διάστημα, γι’ αυτό και σκοπός είναι η έγκαιρη απομόνωσή τους και η αποφυγή διασποράς τους στην κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, λαμβάνει όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Τουρισμό, των κατοίκων και των επισκεπτών, επανέλαβε ο υφυπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της πανδημίας και στις άλλες χώρες, ώστε τα ελληνικά βήματα να επιταχύνονται ή να επιβραδύνονται ανάλογα. «Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα άνοιξε κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς τις πύλες της στις τουριστικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

«Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας» είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μέσα στην υγειονομική κρίση η Ελλάδα κατάφερε κι έφθασε στις 1.017 κλίνες ΜΕΘ, από 557 τον Ιούλιο του 2019. Μάλιστα, με τις νέες δωρεές, όπως οι 174 κλίνες σε 15 νοσοκομεία της χώρας που προσφέρει το Ίδρυμα Νιάρχος, ως το τέλος του 2020 οι κλίνες σε ΜΕΘ θα γίνουν 1.200. «Μέσα σε ενάμισι χρόνο, φτάνουμε τα 11-12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από ουραγός πέρυσι τέτοια περίοδο» επισήμανε ο υφυπουργός.

Υπενθύμισε πως ήδη έχουν προσληφθεί 5.000 νοσηλευτές, «άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν κι όχι για να φύγουν».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση δρομολογεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ταιριάζει τις δωρεές με τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε «κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πάνε τα λεφτά του».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας απάντησε πως είναι ακόμα αρκετά μακριά η αναθεώρηση της απόφασης για απαγόρευση αφίξεων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, λόγω κορονοϊού. Αντιθέτως, σχετικά με τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία αποφάσεις αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.