«Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις», αναφέρει σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζει δε ότι «ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν». «Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι», σχολιάζει.

Νέα Δημοκρατία

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το “Πρώτο Θέμα”, που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Η Πειραιώς προσθέτει: «Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια».

Και συνεχίζει η Πειραιώς: «Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το “μαγαζί” έχει άλλο όνομα και γίνεται White House. Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το “μαγαζί”».

Το κυβερνών κόμμα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ύστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις».


Καλογρίτσας: Εμπλέκει Μαξίμου και Νίκο Παππά

Το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα τον Νίκο Παππά εμπλέκει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας σε δικαστική διαμάχη του με την εταιρεία CCC. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, που κυκλοφορεί την Κυριακή, η πλευρά Καλογρίτσα δήλωσε -την περασμένη Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Ευελπίδων- ότι έκανε εικονικές συμβάσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ με την τεχνική εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων CCC και ότι τα χρήματα δήθεν δόθηκαν ως προκαταβολή στην εταιρεία του Καλογρίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016  και όχι για κάποια υπεργολαβία προς την εταιρεία “Τοξότης” ιδιοκτησίας του κυρίου Καλογρίτσα. Δηλαδή ο κύριος Καλογρίτσας εισέπραξε τρία εκατομμύρια ευρώ για να φέρει σε πέρας κάποια υπεργολαβία από την CCC η οποία δεν εκτελέστηκε, και τώρα που η λιβανέζικη εταιρεία ζητά πίσω τα χρήματα ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται τα περί Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC) κατά της εταιρείας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα. Η αλλοδαπή εταιρεία είναι ο επιχειρηματικός κολοσσός CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρυ, με έδρα το Μαρούσι στην οδό Πρεμετής την οποία ο δήμος Αμαρουσίου (Γιώργος Πατούλης) μετονόμασε σε οδό Χούρυ για χάρη των ιδρυτών της  CCC.


Όπως τονίζει το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», η εταιρεία έχει προσφύγει κατά του κ. Καλογρίτσα απαιτώντας την πληρωμή 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος, για ένα mall που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του… White House». Όταν ρωτήθηκαν οι δικηγόροι Καλογρίτσα ποιο είναι το «White House», η απάντησή ήταν: «Όταν λέμε “White House” εννοούμε το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά».

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σημειώνει ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν παρών στην δικαστική αίθουσα. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρ. Καλογρίτσας, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε πάρει ως υπερθεματιστής τη δεύτερη άδεια που δημοπρατήθηκε. Η τότε αντιπολίτευση είχε επανειλημμένως ρωτήσει: «Που βρήκε τα λεφτά;». Τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν απαιτούνταν να μπουν τα χρήματα, η πλευρά Καλογρίτσα ζήτησε 48ωρη προθεσμία, ένα αίτημα το οποίο ωστόσο απερρίφθη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη διαδικασία και την άδεια να πάρει ο Ιβάν Σαββίδης, ως πρώτος επιλαχών.

Ο «Τοξότης»

Η εταιρεία «Τοξότης» είχε παρουσία 30 ετών στο χώρο των κατασκευών. Το 2016, η εταιρεία «Τοξότης» τέθηκε επικεφαλής σχήματος με συγχωνεύσεις πολλών εταιρειών. Το 2020 ωστόσο η εταιρεία Τοξότης δήλωσε πτώχευση λόγω προβλημάτων ρευστότητας.

Ο όμιλος CCC

Ο όμιλος CCC (Consolidated Contractors Company), είναι ο μεγαλύτερος αραβικός κατασκευαστικός όμιλος με έσοδα άνω των 7 δισ. δολαρίων ετησίως. Τον όμιλο «τρέχουν» ο Βάελ και Σάμερ Χούρι και τον είχαν ιδρύσει ο πατέρας τους Σαΐντ Χούρυ και ο θείος τους Χασίμπ Σαμπάχ, παλαιστινιακής καταγωγής, στις αρχές του 50 στον Λίβανο. Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στα μέσα της δεκαετίας του 70 πήραν την απόφαση να καταφύγουν με τις οικογένειές τους αρχικά στο Λονδίνο και έπειτα στην Αθήνα, την οποία τελικά κατέστησαν βάση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις