Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά επιγραμματικά σε αυτή τη φάση και το θέμα της αγορά των γαλλικών φρεγατών [email protected]

 

Νωρίτερα, αναφερόμενες στη Σύνοδο Κορυφής, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες σημείωναν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πολυμερής συνάντηση ηγετών της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός από την Ελλάδα μετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Γαλλία επιθυμεί συμφωνία

Η Γαλλία εκτιμούσε από τα μέσα της εβδομάδας που ολοκληρώνεται απόψε  πως είναι «δυνατό και επιθυμητό» να επιτευχθεί μία συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης στην Σύνοδο Κορυφής αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα σε ορισμένες χώρες μέλη, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή της να επιτευχθεί «μια συμφωνία σύντομα, δηλαδή πριν από το τέλος του καλοκαιριού».

«Υπάρχει μια προβεβλημένη, πολιτική, δημοκρατική προσδοκία», αλλά και [μια προσδοκία] «των χρηματαγορών που παρακολουθούν τι κάνει η Ευρώπη απέναντι στην κρίση», προσέθετε το Ελιζέ πριν τη σύνοδο και με αυτή την άποψη προσήλθε και ο Πρόεδρος Μακρόν. «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε» αυτές τις προσδοκίες, σύμφωνα με την προεδρία.

Η σύνοδος κορυφής είναι σχετικά τεταμένη λόγω των επιφυλάξεων των αποκαλούμενων “οικονόμων” (φειδωλών) κρατών μελών απέναντι σε αυτό το σχέδιο ανάκαμψης, που αποτελείται από δάνεια ύψους 250 δισεκ. ευρώ και κυρίως από επιχορηγήσεις ύψους 500 δισεκ. που δεν θα αποπληρωθούν από τα κράτη που θα τις λάβουν. Νωρίτερα με βάση νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ οι ανεπίστρεπτες επιχορηγήσεις δύνανται να μειωθούν κατά 50 δισ και αντίστοιχα να αυξηθούν κατά 50 δις τα δάνεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις