Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: O Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μια κρίση χωρίς προηγούμενο, προσερχόμενος στο Συμβούλιο τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι”.

“Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι”.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Νέα συνάντηση το μεσημέρι

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, αναμενόταν να συναντηθούν ξανά το μεσημέρι της Κυριακής, με νέα πρόταση στο τραπέζι από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς η πρόταση που κατέθεσε χθες, δεν ικανοποίησε τους “φειδωλούς“. Προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Μακρόν, της προέδρου της Κομισίον, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του ίδιου του Σαρλ Μισέλ. Η τρίτη ημέρα, ξεκίνησε με μία δήλωση από την Μέρκελ, η οποία χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας πως “υπάρχει πολλή καλή θέληση, αλλά πολλές θέσεις” και ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια “αλλά πιθανόν να μην υπάρχει αποτέλεσμα”. Στον απόηχο της δήλωσης αυτής, ο γάλλος πρόεδρος, δήλωσε: “Είμαστε ενωμένοι με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε. Ειμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί”.

Χτες οι συνομιλίες ήταν μαραθώνιες και κράτησαν ως αργά το βράδυ. Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φέρνει νέα πρόταση για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών που χαρακτηρίζονται “φειδωλές“. Η τελευταία (βελτιωμένη και αυτή) πρόταση του Σαρλ Μισέλ, περιελάμβανε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων πήγε στα 300 δισεκατομμύρια από 250 δισ. ευρώ.