Στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συναντήσεις για την προετοιμασία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., τα επίσημα στοιχεία βγάζουν πρώτη την Ιταλία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόντε να πραγματοποιεί 10 συναντήσεις, δεύτερη την Ολλανδία, ακολουθούν η Γερμανία κι η Ισπανία, τέταρτη η Ουγγαρία, ακολουθούν άλλες χώρες με την Εσθονία, Κροατία και Ελλάδα, με μία μόνο συμμετοχή.

Tο επίσημο Δελτίο Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σύνοδο του τετραημέρου 17 – 21 Ιουλίου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις προπαρασκευαστικές διμερείς και πολυμερείς επαφές μεταξύ κρατών μελών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση συμμαχιών στη διαπραγμάτευση.Τα πρακτικά διαψεύδουν εμφατικά το αφήγημα ότι η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στις σκληρές διαπραγματεύσεις, κάτι που τέθηκε ως ερώτηση από τους Έλληνες δημοσιογράφους προς τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες. Ενώ αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τις χώρες του Βίσεγκραντ» (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αλλά και τους «φειδωλούς» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) που τελικά επιβλήθηκαν πολιτικά.

 Συνάντηση με την Κύπρο

Σύμφωνα με το Δελτίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός που βρίσκεται στην τελευταία θέση, πραγματοποίησε μόλις μια συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Αντίστοιχες επιδόσεις είχαν μόνο ο Κροάτης και ο Εσθονός Πρωθυπουργός. Οι διεθνώς απομονωμένοι ηγέτες όπως ο Όρμπαν και ο Μοριαβιέτσκι είχαν ικανοποιητικό αριθμό συναντήσεων, ανάλογα με το διακύβευμα που είχε για κάθε χώρα η τελική συμφωνία, αλλά και του πόσο ενεργοί είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ηγέτες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της Συνόδου «η Αθήνα ήταν στο στενό πυρήνα των εξελίξεων και των ομάδων διαβουλεύσεων» αλλά αυτό δεν προκύπτει. Στις συναντήσεις με τους ηγέτες της συμμαχίας του Νότου -όπου χωροταξικά και οικονομικά ανήκει η Ελλάδα- προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη Σύνοδο, εμφανίζεται απούσα.

Επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες δεν κινήθηκε δυναμικά, κι ο πρωθυπουργός απείχε από οποιαδήποτε προετοιμασία με τους ηγέτες της συμμαχίας του Νότου. Περιορίστηκε στις υποχρεωτικές παρουσίες της ολομέλειας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις