Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση, κατόπιν απόφασης του ΣτΕ, θα δώσει εφάπαξ τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020. Σημειώνεται ότι συνολικό κόστος υπολογίζεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε: «Η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους.

»Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ».

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαίωσε τους συνταξιούχους στις 14 Ιουλίου του 2020. Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και θα πρέπει να τους πιστωθούν αναδρομικά είναι από 700 ευρώ έως 7.000 ευρώ αναλόγως την περίπτωση και αφορά εκείνους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για το επίμαχο 11 μηνο, δηλαδή από τον Ιουνίου του 2015 μέχρι και τον Μαϊου του 2016, κατά το οποίο κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, γιατί δεν υπήρχε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο.

Για όσους συνταξιούχους δεν προσέφυγαν, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην απόφαση που να συμπεριλαμβάνει και αυτούς και να επιβάλλει την επιστροφή των αναδρομικών – αν και δεν έχουν χάσει το δικαίωμα διεκδίκησης τους στο μέλλον σε περίπτωση που θέλουν να προσφύγουν κι αυτοί. Σχετικά με το κομμάτι των συντάξεων που μειώθηκαν μετά το Μάιο του 2016 δεν υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης αναδρομικών καθώς ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκε συνταγματικός, οπότε το νομικό πλαίσιο καλύπτει τις περικοπές ως συνταγματικές.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτά μπορεί να δοθούν σε τέτοιο χρονικό βάθος που να φτάσει ακόμη και τους 72 μήνες .