Η  βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν νέο άλμα της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, ενώ στο 11μηνο διακυβέρνησης της ΝΔ χάθηκαν σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν καταγράφονται ως άνεργοι γιατί χαρακτηρίζονται μη ενεργός πληθυσμός, είτε βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Κι όμως, η ΝΔ επιμένει στην ίδια συνταγή και μάλιστα σκοπεύει να την ενισχύσει σύμφωνα με το «αναπτυξιακό» σχέδιο Πισσαρίδη. Είναι λοιπόν πια καθαρό και στον πλέον καλοπροαίρετο: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με «κακή διαχείριση» και «επιμέρους αστοχίες», αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό της κυβέρνησης για διάλυση του κόσμου της εργασίας»

Το αυτό τονίζει και η οικονομολόγος Μαρία Καραμεσίνη. «Προτού ακόμη επουλωθούν τα τραύματα της κρίσης του 2008 και ξεχαστεί ο εφιάλτης των μνημονίων, ξανά η ελληνική οικονομία και ο κόσμος της εργασίας στην εντατική».

Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι «Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 3,7% ανεβάζοντας την ανεργία στο 20% ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου θα υποχωρήσουν κατά 30%. Μια αναβολή επενδυτικών αποφάσεων για καλύτερες μέρες δυσκολεύει τις προοπτικές ανάκαμψης και μετασχηματισμού της οικονομίας.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια του τρίτου μνημονίου η οικονομία, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές είχαν ανακάμψει και είχε εδραιωθεί η τάση αισθητής μείωσης της ανεργίας, με τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτυπώματα της ύφεσης και της λιτότητας ήταν βαθιά ιδίως σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αποεπένδυση, τη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, την υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Οι ξένες επενδύσεις είναι επίσης αβέβαιες λόγω των μεγάλων αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον και στις κρατικές πολιτικές που έχει προκαλέσει ή επιταχύνει η πανδημία (εθνικοποιήσεις, προστασία στρατηγικών επιχειρήσεων από εξαγορές, επιστροφή παγκοσμιοποιημένων δραστηριοτήτων, τεχνολογικός πόλεμος υπερδυνάμεων), επηρεάζοντας την επενδυτική στρατηγική των διεθνικών επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις