Για «συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης των δεδομένων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων» κάνει λόγο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή αναφορές σε για φερόμενες άτυπες επιστροφές μέσω θαλάσσης προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική πλευρά.

Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή της εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες αξιόπιστες αναφορές για παράτυπες επιστροφές ανδρών, γυναικών και παιδιών στην Τουρκία, αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος ή χωρικά ύδατα τους τελευταίους μήνες». Ανησυχεί ακόμη και για μαρτυρίες που έχει λάβει το γραφείο της «για ανθρώπους που εγκαταλείπονται στα ανοιχτά, σε βάρκες οι οποίες συχνά είναι μη αξιόπλοες και υπερπλήρεις, για πολλές ώρες προτού διασωθούν».

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα να απέχει από τέτοιου είδους πρακτικές και να διερευνήσει με σοβαρότητα τις αναφορές αυτές. Υπογραμμίζει μάλιστα το επείγον της υπόθεσης, δεδομένης της φύσης, του περιεχομένου, της συχνότητας και της συνεκτικότητας των αναφορών αυτών, τονίζοντας ότι πρέπει να διενεργηθεί άμεσα κατάλληλη έρευνα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Καλεί ακόμη την ελληνική κυβέρνηση να λάβει προληπτικά μέτρα ενάντια σε αυτές τις πρακτικές, για ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται στα σύνορα και για εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, μέσω και της ενδυνάμωσης του ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές  

Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε εκθέσεις και αναλύσεις που θεωρούνται αξιόπιστες και αφορούν σε δήθεν οργανωμένες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την ελληνική πλευρά, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:

Από την πρώτη ημέρα επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουμε υιοθετήσει και ακολουθούμε μία ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, αλλάζοντας σταδιακά σελίδα σε ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας την τελευταία 5ετία.

Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, που καθιερώνουν ένα βιώσιμο πλαίσιο συμβίωσης με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Σωστά αναφέρεται ότι η προστασία των συνόρων της χώρας μας δεν συνεπάγεται ολιγωρία στα θέματα προστασίας των αιτούντων άσυλων, ούτε υπερισχύει κάθε αρχής ανθρωπισμού και υποστήριξης όσων βρίσκονται σε ανάγκη.

Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που υποδέχεται τους πρόσφυγες που πραγματικά έχουν ανάγκη, τους παρέχει τη βοήθεια που χρειάζονται και την υποστήριξη ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, ως ελληνικό κράτος και ως ελληνική κοινωνία την τελευταία 5ετία αλλά και ως χώρα – πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατ’ επέκταση η μείωση των ροών προς τη χώρα μας αποτελεί μια ξεκάθαρη προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής μας για να μπορέσουμε να ελέγξουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση και εργαζόμαστε συστηματικά, καθημερινά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για τον στόχο αυτό, με απόλυτη διαφάνεια όμως και σεβόμενοι απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς προχωρούμε σε αποχωρήσεις, δίνοντας έμφαση στις επιστροφές, εθελοντικές ή μη, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η χώρα μας έχει σχέδιο, πλάνο αλλά και προχωρά σε δράσεις όπου και όποτε απαιτείται, σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπονται από τις Διεθνείς διατάξεις.

Παρατηρούμε ωστόσο τελευταία μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης των δεδομένων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων και γι’ αυτό απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην αξιολόγηση των δεδομένων αυτών ως αληθών και αξιόπιστων.

Ως χώρα κατανοούμε και αναγνωρίζουμε απόλυτα την τεράστια ευθύνη που φέρουμε για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που επηρεάζει εκατομμύρια ζωές και για το λόγο αυτό λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διαφάνεια, ανθρωπιά και φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, επιδιώκοντας πάντα την ειλικρινή και διαφανή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις