Σύσκεψη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στην οποία συζητήθηκαν θέματα συντονισμού ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Αυγούστου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Κεραμέως: Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου οι ανακοινώσεις

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, επανέλαβε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, θα προηγηθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, όπως είπε, ασχέτως της ημερομηνίας έναρξης των μαθημάτων, «όλα είναι έτοιμα», με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.

Σενάριο για έναρξη σε δυο φάσεις

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο ζήτημα που απασχολεί έντονα μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, λίγο πριν ακουστεί το «πρώτο κουδούνι» για τη νέα σχολική χρονιά. Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ή σε δύο φάσεις.

Αναφορικά με το άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαγιορκίνης  επεσήμανε ότι «αυτό είναι ένα σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και έφηβους μέχρι 18 ετών)». Παράλληλα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο φάσεις. «Τα σχολεία του Δημοτικού θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου-Λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος έκανε λόγο για χαμηλότερη επιδημικότητα στα παιδιά του Δημοτικού.

Διαβάστε: Άνοιγμα σχολείων: Οδικός χάρτης – 25 απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας