Χαρακτηριστικές των προθέσεων της Άγκυρας είναι οι απειλές για πόλεμο στο Αιγαίο με την αμφισβήτηση ακόμα και της ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα! Διαβάστε εδώ

Το τουρκικό πολεμικό κρεσέντο ενισχύει τους φόβους για το γεγονός ότι οι τέσσερις περίπου εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και παρότι μία σειρά από λόγους (η καθίζηση της οικονομίας, τα πολλά ανοιχτά μέτωπα εντός κι εκτός) ρεαλιστικά δεν επιτρέπουν στον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει μια πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, ο τούρκος ηγέτης φαίνεται αποφασισμένος να ρισκάρει κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στις προθέσεις της Άγκυρας να είναι ο διάλογος αφού όμως πρώτα προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο λόγω ατυχήματος με την Ελλάδα.

Προκλήσεις Ερντογάν: «Καταλαβαίνουν Έλληνες και Γάλλοι τι θα πάθουν λόγω των ανίκανων ηγετών τους;» [vid]

Σε μελέτη του το Stratfor επισημαίνει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες θα απαιτήσουν πιθανότατα διαμεσολάβηση από άλλες δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση, αν και μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης στις διαφορές τους παραμένει απίθανη. Η Τουρκία πιθανότατα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται επιθετικά αυτά που θεωρεί δικαιώματά της, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αυξανόμενα στρέφεται προς τον εθνικισμό και την εθνική ασφάλεια για να αποσπάσει την προσοχή από τις εγχώριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Και προσθέτει ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πόλεμο με την Ελλάδα ή σημαντικές κυρώσεις από την ΕΕ στην εύθραυστη οικονομία της. Η μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο, όμως, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κρίση, όπως φάνηκε και από την μίνι-σύγκρουση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας κοντά στο Καστελόριζο.

Οι εκκλήσεις της Ελλάδας για ευρείες κλαδικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε σημαντικό αποτέλεσμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια άμεση όμως πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας γύρω από την Κρήτη ή στο Αιγαίο θα μπορούσε να κάνει αυτές τις κυρώσεις πιο πιθανές.

Ο προσεκτικός βηματισμός της Αθήνας

Από την πλευρά της η Αθήνα γυρνάει την πλάτη στην εμπρηστική ρητορική Ερντογάν: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς, αναμένοντας ωστόσο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει το προκλητικό κρεσέντο ή επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης. Διαφορετικά «τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα της βήματα: Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μετά το Ιόνιο και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όπως νοτίως της Κρήτης, αλλά και την επιδίωξη υπογραφής συμφωνίας με την Αλβανία για ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Δένδιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ΑΟΖ και με την Κύπρο.

«Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Στόχος είναι, όπως τονίζει, να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση.

«Εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στη RealNews. Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ενημέρωση του κ. Γκουτιέρες για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Τραμπ

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή, ο πρωθυπουργός, κατά τις δύο επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησε σαφές υπό ποιους όρους η Αθήνα θα προσέλθει σε διάλογο: «Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, κατά την 20-25 λεπτών επικοινωνία τους. Επί της ουσίας, η Αθήνα ζητεί η Αγκυρα να τερματίσει το μπαράζ των προκλήσεων και να υπάρξει ένα «ικανό διάστημα ηρεμίας, προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο», πριν επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογά, ωστόσο αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην «ετοιμότητα» που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος να παρέμβει στην εν εξελίξει κρίση, επικοινωνώντας την περασμένη Τετάρτη δύο φορές με τον κ. Μητσοτάκη και μία με τον Τούρκο ομόλογό του. Εξάλλου, το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στον πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση».

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, ο κ. Τραμπ σε δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στην οποία προσέρχεται, μάλιστα, με τον ρόλο του «αουτσάιντερ». Ως εκ τούτου, η ψήφος της ελληνικής μειονότητας αποκτά βαρύνουσα σημασία. Επίσης, είναι προφανές ότι θα αποτελούσε τεράστια «σκιά» για τον ίδιο να υπάρξει επί της προεδρίας του «σύρραξη» δύο συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χωρών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις