Το ΠΑΣΟΚ στα 46 χρόνια από την ίδρυσή του επέλεξε να αφιερώσει τη φετινή επέτειο σε μια μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση που φέρει τη σφραγίδα των πρώτων κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου με βασικούς εμπνευστές τον Γιώργο Γεννηματά, τον Παρασκευά Αυγερινό και αργότερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό κ.ά.

Σε μήνυμά της στο Facebook, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά στέλνει μήνυμα στα στελέχη και τους φίλους του Κινήματος να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις εκδηλώσεις: «Έστω κι από μακριά, οι αναμνήσεις αλλά και οι ελπίδες όλων, θα μας συντροφεύουν».

Χωρίς Σημίτη, Παπανδρέου, Λαλιώτη και Αυγερινό τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Η φετινή εκδήλωση, που ξεκινά στις 19.30 και θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο, θα διεξαχθεί εν μέσω συνθηκών πανδημίας και υπό αυτά τα δεδομένα το ακροατήριο δεν θα είναι πολυπληθές όπως στις επετείους των περασμένων ετών. Τηρώντας από τη Χαριλάου Τρικούπη τον ισχύοντα αριθμητικό περιορισμό για τη διενέργεια συναθροίσεων, στο Ζάππειο θα βρίσκονται μόνο οι βουλευτές, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι μπορούν παρακολουθήσουν την εκδήλωση ζωντανά μέσω του Καναλιού της Βουλής και τους λογαριασμούς του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook.

Στη σημερινή ομιλία της η Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως το οραματίζεται το Κίνημα Αλλαγής ως ο φυσικός διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, και για τον λόγο αυτό θα δώσει έμφαση στην επόμενη ημέρα του δημόσιου συστήματος υγείας μέσα από τη θεσμική και οικονομική ενίσχυσή του, καθώς και των ανθρώπων που το υπηρετούν, γιατρών και νοσηλευτών.

Θα προηγηθεί βίντεο-ιστορική αναδρομή, το οποίο θα θυμίζει τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ΕΣΥ αλλά και τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην προσπάθειά τους να το κάνουν πράξη με νομοσχέδια και άλλες πρωτοβουλίες. Χαιρετισμούς θα στείλουν οι Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης και Παρασκευάς Αυγερινός, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να παραστούν.

Ψηφιακή καμπάνια για το ΕΣΥ

Εξάλλου, από το προσεχές Σαββατοκύριακο το Κίνημα Αλλαγής, εγκαινιάζει την ψηφιακή καμπάνια «για εμάς αξία έχεις πάντα ΕΣΥ», βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.