Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 9 Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες.

Κλιμάκιο στο νησί

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο μέρος του ΚΥΤ της Μόριας, στη Λέσβο. Υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να εκπονηθεί η στρατηγική διαχείρισης της κατάστασης, καθώς τουλάχιστον 12.500 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες είναι άστεγοι, ενώ -όπως έγινε γνωστό την Τρίτη- έχουν εντοπιστεί 35 κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους διαμένοντες.

Δηλώσεις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, είπε ότι κυβερνητικό κλιμάκιο σπεύδει άμεσα στη Λέσβο. Θα συμμετέχουν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Αφού επιθεωρήσουν την κατάσταση θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα, προκειμένου να ανακοινώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν. Ενδιαμέσως, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει -στη μια το μεσημέρι- τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτή υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες, καθώς το ΚΥΤ έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο τι θα γίνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που το εγκατέλειψαν. Μάλιστα, αγωνία επικρατεί και για τα τουλάχιστον 35 κρούσματα κορoνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην εν λόγω δομή.

Όπως ενημέρωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Λέσβος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορονοϊό. Όπως είπε, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού. Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.


Μπλόκα στη Μόρια

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει δύο φραγμούς στο νησί, προκειμένου να αποτρέψουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ο πρώτος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το ΚΥΤ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο δεύτερος φραγμός έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Αρκετές χιλιάδες αιτούντων ασύλου βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα μεταξύ των δύο φραγμών και άλλοι στα χωράφια γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις