Έγραφα στις 30 Αυγούστου για τον δυστοπικό Σεπτέμβριο και σήμερα, ακριβώς ένα μήνα μετά, αν εξαιρέσουμε τα ελληνοτουρκικά που κατά κάποιο τρόπο εξομαλύνθηκαν προσωρινά, ο μήνας πέρασε όπως περίπου τον προαναγγείλαμε. Δυστοπικός. Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός μάλιστα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.


Και τώρα μπροστά μας ο Οκτώβριος. Μήνας κρίσιμος για την εξέλιξη της πανδημίας που πολυ φοβάμαι πως τόσο λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών και καθυστερήσεων στο μεσοδιάστημα των δύο κυμάτων, όσο και της γενικευμένης ανευθυνότητας και συνωμοσιολογίας θα φέρει χειρότερες μέρες. Όλοι πρέπει να διαβάσουν τι έλεγε προχθες σε συνέντευξή του ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Σωτηρία Χαράλαμπος Μόσχος για να καταλάβουν επιτέλους τι σημαίνει Covid-19.


Η κατάσταση επίσης όπως διαμορφώνεται μοιραία θα αφήσει και πολιτικό αποτύπωμα, και αν το “τι 20 τι 17 μονάδες” που γράφαμε για τις δημοσκοπήσεις τον Αύγουστο αρχίζει να μεταβάλλεται, μετά τα Χριστούγεννα θα μιλάμε διαφορετικά.
Βέβαια η κυβέρνηση έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι και πιθανώς ένας σαρωτικός ανασχηματισμός που δεν έγινε το καλοκαίρι να είναι ένα χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα στον Οκτώβριο για να επαναφέρει την νηνεμία.
Πάνω κάτω οι αλλαγές των προσώπων είναι περίπου αυτές που προαναγγέλλονται από το καλοκαίρι συν δύο τρεις περιπτώσεις που προέκυψαν στην πορεία. Έχουμε καιρό για ονόματα.

Στο πρόγραμμα επίσης είναι και η κατάθεση του εθνικού σχεδίου για το Next Generation EU γνωστότερο στη χώρα μας ως Ταμείο Ανάκαμψης. Μαθαίνω ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από κάποια υπουργεία αλλά Σκέρτσος και Σκυλακάκης θα πρέπει να μαζέψουν τον… τραχανά και να τον στείλουν στις Βρυξέλλες σύντομα.

Ένα ακόμη σημείο καμπής του Οκτωβρίου θα είναι πως κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθουν προς κύρωση στην Βουλή τα τρία μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών που απορρέουν ως υποχρέωση της σχέσης με την Βόρεια Μακεδονία.
Η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια καθυστερεί εσκεμμένα μολονότι το πρόβλημα της απροθυμίας των βουλευτών να αναλάβουν εισηγητές λύθηκε. Τρεις βουλευτες έχουν αυτοπροταθεί για τον άχαρο αυτό ρόλο με επικρατέστερο για εισηγητή τον  μετριοπαθή  βουλευτή Ά Αθήνας διεθνολόγο κ. Άγγελο Συρίγο ο οποίος έχει και την επάρκεια και το χαμηλών τονων παρελθόν επί του θέματος για να σηκώσει το βάρος.
Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση των μνημονίων αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας και το Μαξίμου οδεύουν στη λύση της επιστολικής ψήφου με πρόσχημα τον κορονοϊό ώστε κάποιοι να βγουν εν μέρει από τη δύσκολη θέση.

Πολλή και δύσκολη δουλειά περιμένει τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρο Καλαφάτη τον Οκτώβριο.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γραμματείς της κοινοβουλευτικής της Νέας Δημοκρατίας να “χειριστούν την υπόθεση” και στους “μακεδονομάχους” να μην αναγκαστούν να αναφωνήσουν “Ναι στη Βόρεια Μακεδονία” εντός της αίθουσας της ολομέλειας και μάλιστα με τηλεοπτική κάλυψη.
Άλλο 158 επιστολικές ψήφοι άλλο 158 φωναχτές συγγνώμες για να θυμηθούμε την ατάκα Τσίπρα την προπερασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η δημόσια αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έστω και αν χρειαστεί να σπάσουν τα τηλέφωνα μέχρι να επιτευχθεί η ομοφωνία.

Σε ένα επιστολόχαρτο θα… τυλίξουν τα συλλαλητήρια οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Όχι πως σε άλλη περίπτωση η αντιπολίτευση θα κεφαλαιοποιούσε διά των Μέσων Ενημέρωσης την δικαίωσή της για την “ιστορική”, όπως λένε και ξελένε εκτιθέμενοι σήμερα στο ΥΠΕΞ, απόφαση.
Ποιο δελτίο ειδέσεων φαντάζεστε δηλαδή να παίζει με νοσταλγική ή επική μουσική τα πλάνα του Κοτζιά με το καπέλο στις Πρέσπες και τον Τσίπρα με τον Ζάεφ να κάνουν βόλτα στη λίμνη, μιλώντας για την “ιστορική” συμφωνία που επικυρώνεται με την ψήφιση των 3 μνημονίων στη Βουλή.
Μάλλον κανένα.


Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραμένει, και από ότι φαίνεται στην Κουμουνδούρου δεν έχουν αποφασίσει αν θα συνεχίσουν την πολιτική της ρήξης με όλα τα συστημικά μέσα ή της προσέγγισης με κάποια από αυτά, έστω εν ευθέτω χρόνω.
Είίναι χαρακτηριστικοί οι τόνοι που χρησιμοποίησε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος για τη νέα “λίστα Πέτσα” που δίνει δύο εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια απευθύνθηκε από του βήματος της Βουλής, προσωπικά στους καναλάρχες καλώντας τους να μην πάρουν αυτά τα λεφτά ή αν τα πάρουν να τα δώσουν στην πληγείσα Καρδίτσα. Ένας από αυτούς, τους καναλάρχες ντε, μαθαίνω πως αναφώνησε προχθές το μεσημέρι ακούγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Να δω ποιος θα πληρώσει τους 400 εργαζόμενους που μας επέβαλλε υποχρεωτικά ο νόμος Παππά, στο τέλος του μήνα με σακατεμένη την αγορά.”

Της οποίας βέβαια το αόρατο χέρι, στα εύκολα τα λύνει όλα και στα δύσκολα δείχνει το κρατικό ταμείο.
Λίγο πριν τελειώσω αυτές τις γραμμές, ανακοινώνεται ότι τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα για τις 29/9 έφτασαν τα 416.
Αυτό θα είναι αναμφισβήτητα και το μείζον ζήτημα που θα μας απασχολησει και τον Οκτώβριο και δεν μπορεί να λυθεί ούτε με επιστολική ψήφο ούτε με κανένα “εμβόλιο Πέτσα”.