Έτοιμες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα είναι οι Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών).

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου προβλέπεται να συζητηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος νωρίτερα θα έχει φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί σχετικά ήδη από σήμερα, ώστε να υπάρξει χρόνος για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που θα επιτρέψουν να προστεθεί μία παράγραφος για το ζήτημα στα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θα επιδιώξει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, που θα καταστήσει πιο απτή την προοπτική των κυρώσεων.

Θα επιμείνει, δε, ότι δεν μπορεί η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς να περιμένει ώς τον Δεκέμβριο (που είχε τεθεί ως απώτατο χρονικό όριο στη Σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου). «Έχουμε έναν ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση. Πρέπει να επέμβουμε τώρα. Αν περιμένουμε ώς τον Δεκέμβριο, θα κάνουμε αυτοψία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θα θέσει επί τάπητος το θέμα των τουρκικών προκλήσεων – Ο στόχος της Αθήνας

Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .

Η γερμανική ενόχληση με τις ενέργειες της Άγκυρας, πάντως, δεν έχει μεταφραστεί σε προθυμία για μία πιο σκληρή στάση (τουλάχιστον μέχρι στιγμής). Διπλωμάτης από χώρα της Βόρειας Ευρώπης είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου». Η συγκεκριμένη πηγή δεν απέκλεισε, «ανάλογα με τις εξελίξεις ώς την Παρασκευή», η συζήτηση να στραφεί στις κυρώσεις, αν και εκτιμά ότι μάλλον είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το Brexit, με τους ηγέτες να ενημερώνονται από τον Μισέλ Μπαρνιέ για τις διαπραγματεύσεις. Σε προσχέδιο των συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «σημειώνει με ανησυχία ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος στα ζητήματα-κλειδιά για την Ένωση» και καλούνται τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «να ενισχύσουν τις προετοιμασίες τους… σε όλα τα επίπεδα για όλες τις πιθανές εκβάσεις, μεταξύ των οποίων και της μη συμφωνίας».

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την εξέλιξη της πανδημίας – και ειδικά τη δυνατότητας κοινής προμήθειας μεγάλου αριθμού rapid tests για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της Ε.Ε.

Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν, επίσης, στην κλιματική αλλαγή και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία

Το Oruc Reis, συνεχίζει και σήμερα να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχοντας κλείσει ξανά τον πομπό του, ενώ σε αντίθεση με όσα δηλώνουν οι τούρκοι αξιωματούχοι, παραμένει άγνωστο, εάν έχει ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή.

Τελευταία φορά που έδωσε στίγμα το τουρκικό πλοίο ήταν λίγο μετά τις 22:00 της Τετάρτης, όταν και βρισκόταν περισσότερα από 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου.

Kanuni Καστελόριζο: Η Τουρκία έστειλε τη νύχτα γεωτρύπανο [vids & χάρτες]

Την ίδια ώρα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό γεωτρύπανο, Kanuni, έκανε αιφνιδιαστικά την εμφάνισή του στην περιοχή. Το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Τo «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης. Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni» έπλεε στην περιοχή με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις