Σε δηλώσεις προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την προηγούμενη συνάντηση των τριών ηγετών στο Κάιρο πριν από 1 χρόνο μεσολάβησαν πολλά. «H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο.

Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική. Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ. Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών».

Για τη Λιβύη

Σχετικά με τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση μας όπως αποτυπώθηκε στη συνάντησή μας είναι σαφής: Πολιτική λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τους Λίβυους δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά τους, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, εξέφρασε την «σταθερή, αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια της Κύπρου».

Την περίοδο των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε 2 νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο & με την Αλβανία συμφώνησε για προσφυγή στην Χάγη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Γνωρίζουμε καλά ότι η δρόμος της εθνική αξιοπρέπειας είναι συχνά ένας δρόμος μετ’ εμποδίων. Γι’ αυτό η Αθήνα μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη μη πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Τι δήλωσαν Αναστασιάδης και αλ Σίσι

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε σχετικά με την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας -Κύπρου -Αιγύπτου ότι «καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός». Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκαν τρόποι «περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας» και επαναβεβαιώθηκε η σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euro-Africa Interconnector .

Ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζοντας χαιρέτησε την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία. Αναφερόμενος στην Αίγυπτο σημείωσε ότι αποτελεί παράγοντα ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, όπως αναγνωρίζει και η ΕΕ.

Σχετικά με την Τουρκία σημείωσε ότι «με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και διευρύνει την αστάθεια. Οι 3 χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στην Τριμερή τονίστηκε η σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε ότι η συνεργασία στων τριών χωρών έχει, μεταξύ άλλων, στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», σημείωσε και τόνισε ότι η Αίγυπτος ουδέποτε χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να εκμεταλλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οικονομικά ή πολιτικά οφέλη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις