Ο Πέτρος Κόκκαλης τονίζει πως η υγειονομική κρίση φανέρωσε καθαρά τον πρωτεύοντα ρόλο που έχουν οι δημόσιες δομές, έναντι των ιδιωτικών, οι  οποίες “φάνηκαν είτε απρόθυμες, είτε ανήμπορες να συνεισφέρουν αποτελεσματικά σε αυτή τη μάχη”. “Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση σε αυτό το ζήτημα οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως η κυβέρνηση δεν μοιάζει να έχει αντιληφθεί αυτό το προφανές. Παρά το χρόνο που κερδήθηκε μετά τη γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση παραμένει διστακτική σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως παραμένει διστακτική σε κάθε μορφής μέτρα κοινωνικής στήριξης απέναντι στην πανδημία, κάτι που κλιμακώνει τις συνέπειες του covid19″.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει το “δημοσιονομικό περιθώριο” για ενίσχυση του ΕΣΥ, λέει: “Υπήρξαν στιγμές όπου παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, είχαμε προσλήψεις στο ΕΣΥ γιατί αυτή ήταν η κυβερνητική προτεραιότητα. Είναι πραγματικά αδικαιολόγητο σήμερα, με τη χώρα εκτός μνημονίου και δημοσιονομικής ασφυξίας, με την πανδημία να κλείνει τον ένα χρόνο, να βλέπουμε δαπάνες τρίτης και τέταρτης προτεραιότητας να ιεραρχούνται πολύ πάνω από τη δημόσια υγεία χάριν έωλων επιλογών που πολλές φορές στερούνται και νομιμοποίησης“.

«Έχουμε την ευκαιρία και τους πόρους για να σχεδιάσουμε το μέλλον». Συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία της…

Posted by Πέτρος Κόκκαλης – Petros Kokkalis on Sunday, December 6, 2020

Τονίζει πως “αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα ζει μία τριπλή κρίση: υγειονομική, κλιματική και τελικά θεσμική” και προσθέτει: “Είναι τρεις προκλήσεις που συνδέονται στενά, αλληλοτροφοδοτούμενες, αφού όσα προκάλεσαν την κλιματική κρίση συνδέονται άμεσα με όσα έφεραν την πανδημία που με τη σειρά της χρησιμοποιείται για να παρακαμφθεί η δημοκρατία από όσους αντιλαμβάνονται το θεσμικό πλαίσιο ως όχληση, τάχα χάριν της οικονομίας”.

Όσον αφορά στην “επόμενη ημέρα” τονίζει πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο:

“Η κυβέρνηση έχει παραλάβει ένα τεράστιο δημοσιονομικό περιθώριο 36 δισ. ευρώ και με αυτό οφείλει να φέρει ανακούφιση σε όσους χτυπήθηκαν από την κρίση, αλλά και ασφάλεια στα δημοσιονομικά της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2020, ενώ η πτώση στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις περισσότερες χώρες να έχουν ήδη καταθέσει το σχέδιο τους και να έχουν εντάξει τα αντίστοιχα κονδύλια στους προϋπολογισμούς τους”.

Καλεί τέλος την κυβέρνηση “να καταθέσει ένα ικανό σχέδιο που θα στηρίξει την κοινωνία συνολικά, με προοπτική που δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά μία πράσινη και έξυπνη οικονομία, σε μία συμμετοχική κοινωνία που δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο, αλλά θα λειτουργεί με αλληλεγγύη, διαφάνεια και λογοδοσία”. “Το πέρασμα σε μία νέα πραγματικότητα συντελείται ήδη και δίνουμε καθημερινά μάχες στην Ευρώπη, την ώρα που στο εσωτερικό βλέπουμε αδράνεια και οπισθοχώρηση” τονίζει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις