Για τα τοπικά λοκντάουν, ο Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως “εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί” θα εφαρμοστεί και αλλού. Είπε πως δεν επίκειται αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κάνοντας ειδική μνεία σε περιοχές, που παρουσιάζουν βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο: “Θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο. Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή στην Κοζάνη“.

“Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι όλοι μας να μην εφησυχάσουμε.  Να τηρούμε τα μέτρα για αυτό το χρονικό διάστημα και σιγά σιγά θα παίρνουμε τη σειρά μας για τον εμβολιασμό” τόνισε. Έδωσε δε οδηγίες συνάθροισης για τις γιορτές, λέγοντας πως “το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. (…) Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά“.

Για τον εμβολιασμό, είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η διαδικασία αλλά πρόσθεσε πως “θα ξεκινήσουμε με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικιωμένων, περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65. Μέχρι τον Φλεβάρη – Μάρτη θα έχουμε εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι σχετικά ευάλωτοι”.

Παρουσίασε ως “φάρμακο” για την οικονομική δυσπραγία το εμβόλιο που αναμένεται, λέγοντας πως “το εμβόλιο στην οικονομία θα είναι το εμβόλιο, που θα κάνουμε όλοι μας”, ενώ σε ερώτηση για ρεπορτάζ της Καθημερινής για φτηνά δάνεια και επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις, απάντησε: “Είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει η περίμετρος και επομένως μπορεί να έχουν περισσότεροι συμπολίτες μας να τύχουν τέτοιου είδους ενισχύσεων. Από την άλλη, όμως, πρέπει να βρεθεί και χρηματοδότηση. Είμαστε σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό, οπότε θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς”.

Τόνισε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται και πρόσθεσε πως εφ’ όσον χρειαστεί τα μέτρα ενίσχυσης θα επεκταθούν και εντός του 2021. “Έχουμε 7,5 δισεκατομμύρια στο αποθεματικό, στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τρίτη , ακριβώς για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν χρειαστεί. Μακάρι να μην χρειαστεί, γιατί αυτό θα δείχνει ότι θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Αν χρειαστεί, όμως, εδώ είμαστε να στηρίξουμε”.

Σε ερώτηση για το εάν επίκειται η χορήγηση κάποιου έκτακτου επιδόματος σε γιατρούς και νοσηλευτές, σημείωσε: “Είναι κάτι το οποίο πάντα μας απασχολεί. Έχουμε σταθεί δυο φορές δίπλα στους ανθρώπους αυτούς που δίνουν τη μάχη, για να σώσουν συμπολίτες μας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω κάτι παραπάνω.  Νομίζω η στήριξη των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή ήταν κάτι το οποίο το έχουμε αποδείξει ότι το κάναμε, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα”.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, για λαϊκισμό, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελευσίνα. “Ο κ.Τσίπρας έχει ξεπεράσει και τον εαυτό του σε λαϊκισμό. Όταν γίνονται προειδοποιήσεις για κάποια περιοχή τις αγνοεί. Όταν λαμβάνονται μέτρα επιδίδεται – πάντα εκ των υστέρων – σε μικροπολιτική κριτική. Πότε ζήτησε lockdown σε κάποια περιοχή και δεν το θυμόμαστε; Όταν λαμβάνονται μέτρα, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι καταστρέφει την οικονομία. Όταν εμφανίζεται αναζωπύρωση της πανδημίας, μόνιμη επωδός είναι ότι φταίει η κυβέρνηση που δήθεν δεν πήρε μέτρα”.

Eurokinissi: Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον δήμαρχο και συνδικαλιστές

Τσίπρας: Εγκληματική αδιαφορία

“Η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες στην Ελευσίνα αλλά και συνολικά στη Δυτική Αττική είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας και της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην επίσκεψή του. “Δεν μπορεί η ευθύνη να μετατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους ίδιους τους πολίτες. Είναι προφανές ότι όλα όσα δηλώνουν οι επιστήμονες εδώ και καιρό, σχετικά με την έλλειψη των στοιχείων σε καθημερινή βάση, αποδεικνύονται σήμερα.  Η Αντιπεριφέρεια είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τους αρμόδιους με σχετικό έγγραφο για την πραγματοποίηση ελέγχων στην Ελευσίνα και στη Δυτική Αττική. Όμως υπήρξε ολιγωρία και δυστυχώς ερχόμαστε εκ των υστέρων να κυνηγάμε την εξάπλωση της πανδημίας αντί να την προλαμβάνουμε”.

Κριτική από ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Ως προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, τόνισε πως “τη στιγμή που η πανδημία στη Δυτική Αττική έχει χτυπήσει κόκκινο (…) η κυβέρνηση νομίζει, ότι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία. Τελευταίο κρούσμα η επιβολή αδικαιολόγητων προστίμων σε εργολαβικούς εργαζόμενους σε αποθήκες σουπερμάρκετ κατά την αλλαγή της βάρδιας”. “Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του, είχε πει ότι η αστυνομία σε συνθήκες πανδημίας είναι το “ΕΣΥ” της προστασίας μας. Στη Δυτική Αττική, εργαζόμενοι και κάτοικοι την είδαν την αστυνομία. Αυτό που δεν είδαν είναι το αναγκαίο – για την προστασία της υγείας τους – ΕΣΥ“.

η Φώφη Γεννηματά, καταλόγισε στην κυβέρνηση “ασυγχώρητη καθυστέρηση” και στην Δυτική Αττική μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα και πρόσθεσε πως πρόκειται για “μια πολύ μεγάλη βιομηχανική περιοχή και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, η Κυβέρνηση άφηνε πλήρως ανεξέλεγκτη την κατάσταση. Με πολλούς εργοδότες να παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων, ακόμη και να παρανομούν απασχολώντας εργαζομένους σε αναστολή εργασίας. Φυσικά χωρίς καμία μέριμνα για τεστ σε μαζικούς εργασιακούς χώρους”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις