Mετά από τον σημερινό ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά συμμετέχει σε κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Πρόκειται για τον 44χρονο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος αναβαθμίστηκε από Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Τα συγχαρητήρια του Αλέξη Πατέλη

Tην υπουργοποίηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη χαρακτήρισε ως ιστορική ημέρα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ο Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. «Συγχαρητήρια στον Νικόλα Γιατρομανωλάκη που έδειξε ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι και επιτυχημένος. Μακάρι και άλλοι να πάρουν δύναμη και να ζήσουν τη ζωή τους ανοιχτά», έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter, στην οποία κοινοποίησε είδηση του Assosiated Press με τίτλο: Η Ελλάδα oρίζει τον πρώτο ανοιχτά gay υπουργό

H πορεία του

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. To 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow.

Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καθώς επίσης σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Το 2014 μπήκε στην πολιτική με το νεοσύστατο τότε «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Υπήρξε μάλιστα εκ των ιδρυτικών μελών, ενώ ήταν ο υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος για τις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς.

Στις εκλογές του 2015 έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές και κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Από το κόμμα αποχώρησε το 2016, έχοντας αναλάβει σειρά υπεύθυνων θέσεων.

Το 2017 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το 2019, μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επέλεξε ως γγ Σύγχρονου Πολιτισμού.

Έχει μιλήσει ανοιχτά για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό

Ο  κ. Γιατρομανωλάκης  έχει μιλήσει ο ίδιος ανοιχτά για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, καθώς άλλωστε είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων Παράλληλα, έχει αναφερθεί δημόσια σε εμπειρία που είχε στη χώρα μας, στην πρώτη του δουλειά, όταν αμφισβητήθηκαν οι ικανότητες του, λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Τι είχε γράψει στο Facebook:

«Πριν από αρκετά χρόνια, στην πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα μετά την Αμερική, είχα κατά λάθος μάθει ότι υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον μπορούσα να αναλάβω τη διαχείριση μίας κρίσης, όχι λόγω απειρίας ή ικανοτήτων αλλά επειδή ήμουν εμφανώς (συγκρατήστε αυτή τη λέξη) gay. Δεν μου έδωσαν το project τότε.

Κάποια χρόνια μετά, μοιράστηκα με ανθρώπους που είναι στην πολιτική την επιθυμία μου να ασχοληθώ κι εγώ ενεργά και ζήτησα τη γνώμη και τη συμβουλή τους. Μου απάντησαν ότι θα ήμουν πολύ καλός αλλά προφανώς θα έπρεπε να περιοριστώ σε συμβουλευτικούς ρόλους στο παρασκήνιο. «Σε φαντάζεσαι να μπαίνεις μέσα στα καφενεία να μιλάς με τον κόσμο;» είχαν αναρωτηθεί φωναχτά και συνέχισαν λέγοντας «Εδώ είναι Ελλάδα».

Προφανώς το είχα εσωτερικεύσει αυτό. Κάθε φορά που γνώριζα έναν άνθρωπο σε ένα επαγγελματικό ραντεβού αναρωτιόμουν αν έχει καταλάβει ότι είμαι gay και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. Θα πάρω τη δουλειά; Θα με εμπιστευτεί; Θα με πάρει στα σοβαρά;

Παρόλα αυτά επέμεινα. Και ο καιρός πέρασε. Και κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Και σιγά σιγά βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο μου που άρχισαν να συζητούν μαζί μου σε άλλη βάση.

Εδώ είναι Ελλάδα λοιπόν. Και είμαστε στο 2020. Και η χώρα έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βάζει στη σελίδα της το rainbow flag και μιλά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Και η χώρα έχει το πρώτο ανοιχτά gay Γενικό Γραμματέα, και άλλους ορατούς (συγκρατήστε και αυτή τη λέξη) ανοιχτά gay ανθρώπους στην ευρύτερη κυβέρνηση.

Η ορατότητα είναι σημαντική. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για άλλες ομάδες ή μονάδες. Και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή επειδή είναι «εμφανώς» ΛΟΑΤΚΙ θα το κάνουν χειρότερα από κάποιο άλλο άτομο.

Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να κρυφτεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να αγχώνεται αν περνάει για gay ή straight. Και κανένα άτομο, ειδικά δε παιδί, δεν πρέπει να γίνεται bullied για αυτό που είναι. Και πιστέψτε με, το bullying έχει πολλές μορφές.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά η αρχή έχει γίνει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις