Η Ιεραρχία της Εκκλησίας είχε ανακοινώσει ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου ότι δε θα προχωρήσει σε αγιασμό υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «κατά την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός Αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας».

Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποια υποχώρηση της εκκλησίας, όσο και αν επικοινωνιακά γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ως τέτοια. 

EUROKINISSI

Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι έκανε πίσω μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της εκκλησίας,  η οποία αποφάσισε να παρακάμψει τις αποφάσεις και να λειτουργήσει παρουσία των πιστών στις εκκλησίες, με αναλογία 25- 50. Πηγές της εκκλησίας  ανέφεραν ότι το θέμα για τον τρόπο που θα εορταστούν τα Θεοφάνεια ξεκίνησε την επομένη την πρωτοχρονιάς, λίγο πριν ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώσει τα νέα μέτρα.

Γνωρίζοντας η εκκλησία τι προβλέπεται, προχώρησε σε έκτακτη Σύνοδο, στην οποία αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ με την ανακοίνωση της άφηνε και αιχμές για τον εμβολιασμό των κυβερνητικών στελεχών και όχι των πολιτών. Από το σημείο τούτο και μετά τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.

Σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές πηγές ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε να συνεννοηθεί ομαλά με τον αρχιεπίσκοπο προκειμένου να συζητήσει μαζί του, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεσμευτήκαν στην ιεραρχία της εκκλησίας ότι η αστυνομία θα έχει «ήπια παρουσία» έξω από τους ναούς.

Η λύση που βρέθηκε, ευνοεί προφανώς την εκκλησία. Και μπορεί να είναι αδιανόητο τα μέτρα να ισχύουν για την επέτειο του Πολυτεχνείου και όχι για τις θρησκευτικές τελετές, αλλά εν προκειμένω οι πιστοί έχουν την επίσημη πολιτεία με το μέρος τους, ως η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της.

Το θέμα θεωρείται σοβαρό διότι έχει προηγηθεί η αποκάλυψη από τον υπουργό της κυβέρνησης ότι στη Θεσσαλονίκη, για τον τριήμερο εορτασμό του πολιούχου της πόλης, η επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί αρνητικά. Η υποχώρηση της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα μετά τον εορτασμό να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα και στη συνέχεια να υπάρξουν χιλιάδες νεκροί στη συμπρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις