Μοιάζει σαν ταινία του Χόλιγουντ, από αυτές που τα χρόνια του ψυχρού πολέμου καθοδηγούσε ή και συνέγραφε το σενάριο, το ίδιο το αμερικανικό Πεντάγωνο. Σε μια χώρα του τρίτου κόσμου γίνεται απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς οπλισμένοι οπαδοί του ηττημένου στις εκλογές τοπικού ηγέτη, εισβάλλουν οπλισμένοι στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταγγέλλει την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση της χώρας του ως τοποτηρητή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη και ζητά από τον πραξικοπηματία να αποσύρει αμέσως τους οπαδούς του. Αυτό που δύσκολα θα μπορούσε να διανοηθεί και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος στο Λος Αντζελες, είναι ότι κάποια μέρα ένα παρόμοιο πραξικόπημα θα συνέβαινε στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που επιχείρησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακριβώς ένα πραξικόπημα. Στην αρχή κοινοβουλευτικό, πιέζοντας αξιωματούχους και τοπικά κοινοβούλια να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, στερώντας έτσι από τον Τζο Μπάιντεν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που χρειάζεται για την εκλογή του. Και όταν οι προσπάθειες αυτές αποτυγχάνουν και ετοιμάζεται η ενθρόνιση του νέου προέδρου, οργανώνοντας την ίδια ώρα μια συγκέντρωση, φανατίζοντας τους οπαδούς του και καλώντας τους να πάνε στο Καπιτώλιο για να διαμαρτυρηθούν.

Η εισβολή και οπλισμένων διαδηλωτών, οι ανταλλαγές πυρών και ο θάνατος μιας οπαδού του Τραμπ από πυροβολισμό, είναι σκηνές χωρίς προηγούμενο στην ιστορία όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και των δημοκρατιών της Δύσης που συντάχθηκαν υπό την Ουάσιγκτον μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις