«Στη σημερινή συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την πιστή τήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης αφού πρώτα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στη χώρα με τον ακραίο λαϊκισμό του, αφού πρώτα ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή στη ρητορική μίσους κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αφού εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς με την υποκρισία του, σήμερα ολοκλήρωσε τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό».

Τα παραπάνω αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζουμε τη σημερινή στάση του κυρίου Μητσοτάκη, που τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον επίσημο τρόπο. Ως επόμενο βήμα αναμένουμε την οφειλόμενη από αυτόν συγγνώμη τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ που συκοφάντησε, όσο και προς τον ελληνικό λαό τον οποίο εξαπάτησε με ψεύδη», σημειώνει. «Με το καλό να φέρει και προς κύρωση επιτέλους τις διμερείς συμφωνίες στη βουλή που αναβάλλει, γιατί φοβάται το ίδιο του το κόμμα».

Μητσοτάκης στον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας: Εφαρμόστε με συνέπεια την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμανί. Kύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκε, επίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφή την επιτακτική ανάγκη της πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Δένδιας Βόρεια Μακεδονία: Εφαρμογή Συμφωνίας και ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας

Την κινδυνολογία που είχε αναπτύξει ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως κυβέρνηση την έβαλε ως μη χρήσιμη πλέον στο ντουλάπι της ιστορίας.  Η συνεργασία με τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, βαίνει ομαλώς. Έχει ήδη επιτευχθεί αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας.

Η ατζέντα των επαφών του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και το ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

EUROKINISSI

Επίσης μετά το πέρας των συνομιλιών, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα υπογράψουν τρία Μνημόνια Συνεργασίας. Πρόκειται για τα εξής:

  • Για τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας (Invest North Macedonia)
  • Για θέματα Πολιτικής προστασίας
  • Για τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών.

EUROKINISSI

Υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο

Τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, υποδέχθηκε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Συζήτησαν για την πρόοδο των διμερών σχέσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κατάσταση στην περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε μια νέα, παραγωγική περίοδο, γεγονός το οποίο πιστοποιείται και από την τακτική ανταλλαγή επαφών σε υψηλό επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε ολοένα και πιο στενή συνεργασία και σύμπραξη των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη τόσο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τις διμερείς σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Οσμάνι ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για την πορεία εφαρμογής από τη χώρα του της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Τόνισε, τέλος, ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεσμεύεται πλήρως για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης το οποίο απορρέει από τη Συμφωνία των δύο χωρών.

O Μπουγιάρ Οσμάνι εξήγησε ότι η Βόρεια Μακεδονία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους και επενδυτές στη χώρα και με την οποία έχει ήδη επιτευχθεί αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι , ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας, θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

O υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε στα Σκόπια με τους προέδρους των τεσσάρων οικονομικών και εμπορικών επιμελητηρίων της χώρας του, που απαρτίζουν την Επιτροπή Επιχειρηματικού Διαλόγου με την Ελλάδα.

Παράλληλα, είχε συνάντηση και με εκπρόσωπο της διεθνούς ομάδας ειδικών, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο με ελληνικές επιχειρηματικές οντότητες. Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός των μελλοντικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση και προώθηση του διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο γειτονικών χωρών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις