«Καλωσορίζω την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς. Σας καλωσορίζουμε επίσης στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμήσατε με μένος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιo στα 12 ναυτικά μίλια. Στη συνέχεια εξαπέλυσε οξεία επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως για τη στάση που είχε όταν ήταν αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λέγατε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο, ότι θα φέρει ζημία στα εθνικά μας συμφέροντα. Περίπου τα ίδια λέγατε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Εσείς που μας πολεμήσατε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τώρα πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε. Είστε αναξιόπιστοι στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε και εκτόξευσε «πυρά» και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα επωφελής για την Ελλάδα. Οι σαρκασμοί για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, έγιναν τώρα χειροκροτήματα» είπε χαρακτηριστικά και προέτρεψε τον πρωθυπουργό να κάνει αυτοκριτική.

«Η κυρία Μπακογιάννη έλεγε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ότι δίνει περισσότερα επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά. Ο κ.Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρεί στην τουρκική επιχειρηματολογία. Ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης έλεγε πως είναι μεγάλη ζημιά για τον τόπο, που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο η οποία επιβεβαιώνει την τουρκική θέση. Ο νυν Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, έλεγε ότι είναι λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από το Ιόνιο και μας προέτρεπε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και εντός του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Αυτά λέγατε τότε. Και όλα αυτά πώς δικαιολογούνται με τους σημερινούς διθυράμβους;» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα οι σχέσεις μας με την Τουρκία απαιτούν από το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα προσπάθειες συνεννόησης. Προσπάθεια που δηλώνω ότι σε αντίθεση με ότι κάνατε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταβάλλει. Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση ε την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δείξει ότι χειρίζεται τα θέματα αυτά με εθνική στρατηγική και σταθερότητα, όχι μικροκομματική και επικοινωνιακή».

«Ανησυχούμε λόγω του ιστορικού σας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και αναφέρομαι σε όλα τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στη στάση που τηρήσατε ως αντιπολίτευση. Ήταν πρωτοστάτης η ΝΔ στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Τα έχετε ξεχάσει εσείς, γιατί κάνατε τη κωλοτούμπα στην εξωτερική πολιτική. Εν γνώση σας συμπλεύσατε με ακραίους. Εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε τότε και δεν είχε τη σοβαρότητα να αποδεχθεί το πολιτικό κόστος, σήμερα στα βόρεια σύνορα θα είχαμε έναν εχθρό» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις