Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζουν πως “με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές ‘παγώνουν’ τη θέσπιση του Δικαιώματος των Εργαζομένων στην Αποσύνδεση από την τηλεργασία για τουλάχιστον 3 χρόνια, εν μέσω πανδημίας”. Σημειώνουν πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την τροπολογία και θα εργαστούν ώστε να θεσμοθετηθεί άμεσα ένα πλαίσιο που να καλύπτει τους εργαζόμενους στις νέες συνθήκες, ενώ μέσω των social media, δημοσιεύουν και τα πρακτικά της ψηφοφορίας.

“Ό,τι δεν κατάφεραν τα ισχυρά εργοδοτικά λόμπι επί μήνες, το πέτυχαν μέσα σε λίγες ώρες: Με τροπολογία της ύστατης ώρας ανατράπηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί τους προηγούμενους μήνες στο ΕΚ για την προστασία του Δικαιώματος στην Αποσύνδεση, την άμεση θεσμοθέτηση δηλαδή από την ΕΕ με σχετική νομοθεσία του δικαιώματος των εργαζομένων να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν αρνητικές συνέπειες από τους εργοδότες τους. Όλα αυτά μάλιστα εν μέσω πανδημίας όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων της ΕΕ εργάζεται πλέον απ’ το σπίτι”, σημειώνουν.

Καταγγελίες για πιέσεις από λόμπι

Και προσθέτουν: “Το πόσο σκληρή και λυσσαλέα ήταν τελικά η μάχη για το Δικαίωμα στην Αποσύνδεση αποδεικνύεται από την αντικοινοβουλευτική πρακτική στην οποία κατέφυγαν οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου όπως φαίνεται να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των πανίσχυρων λόμπι των μεγάλων εταιριών, των πολυεθνικών, και των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, που δεν σταμάτησαν όλους τους μήνες που διεξάγεται η συζήτηση για την αποσύνδεση να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την ακύρωση ή το πάγωμα της ρύθμισης“.

Αναφέρουν πως “η υπερψήφιση της τροπολογίας αφήνει, για τουλάχιστον τρία χρόνια, τους εργαζομένους απροστάτευτους απέναντι σε μια επιβαλλόμενη νοοτροπία διαρκούς σύνδεσης και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τηλεργασία στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, στις δίκαιες συνθήκες εργασίας, στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, και στη σωματική και τη ψυχική υγεία, την ασφάλεια και ευεξία κατά την εργασία. (…) Πρόκειται για θρασύτατη μεθόδευση των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων”.

Από τα πρακτικά της ψηφοφορίας

Αίτημα στην Κομισιόν

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να προχωρήσει άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας, δηλαδή των πολλών, και αγνοώντας τη συγκυριακή νίκη του πανίσχυρου και επίμονου lobbying των λίγων”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις