Ελλάδα Τουρκία διερευνητικές: Ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει ποιος έχει το πάνω χέρι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε στις συνομιλίες και τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος υποδέχτηκε μάλιστα και την ελληνική αποστολή στο Γραφείο Εργασίας του Ντολμά Μπαχτσέ, ο οποίος τυχαίνει να είναι και εκ των στενότερων συνεργατών του.

Έτσι θα έχει καλύτερη ενημέρωση, αλλά και καλύτερο έλεγχο των τουρκικών θέσεων, οι οποίες είναι αμετακίνητες και περιλαμβάνουν την απαίτηση συζήτησης όλων των ελληνοτουρκικών θεμάτων, σε αντίθεση με την ελληνική θέση, η οποία υποστηρίζει (θεωρούμε) ότι οι «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις» και πως η μόνη διαφορά μας προς συζήτηση, είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού. Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Ερτσίγες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αντώνης Σαμαράς: Οι διερευνητικές ακυρώνουν τις κυρώσεις στην Τουρκία – Όχι στη Χάγη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά στον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου και την εφημερίδα Καθημερινή λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν “να κατευνάζεις στον επεκτατιστή” και πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που ξεκινούν οι αύριο στην Κωνσταντινούπολη “ακυρώνουν” πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα προειδοποιεί ότι η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής  θα είναι η Θράκη ενώ για την πιθανή προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης κράτα αποστάσεις λέγοντας ότι επί της ουσίας “δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πλαίσιο προσφυγής και θα συρθουμε στη Χάγη υπογράφοντας πριν συνυποσχετικό με την Τουρκία” θέση που φαίνεται να είναι διαφορετική ως πρόθεση από αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σαμαράς για τη συμφωνία των Πρεσπών – Θα καταψηφίσει τα μνημονια;

Διακριτά και όχι διακριτικά αναφέρεται και στη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως “δεν λύθηκε κάποιο πρόβλημα αλλά μετασχηματίστηκε σε πιο επικίνδυνο καθώς η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε αντιθέτως ενισχύθηκε”.

Στην επίμαχη ερώτηση για το τι θα κάνει όταν θα έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τα καταψηφίσει ενώ για την οικονομία ζητάει “μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες” ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.

Ενεργοποίηση ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

Σε μία αποστροφή της συνέντευξης του που θα συζητηθεί, ο Αντώνης Σαμαράς αφενός επικροτεί τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία αφετέρου κάνει αναφορά σε νομική ανάλυση του πρώην προέδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου Θεωρώντας αναγκαία την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνα με βάση τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από την ουσία της τοποθέτησης η θετική αναφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο έχει και αυτή ένα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον

Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται και σε άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως το σκάνδαλο novartis, τα 12 μίλια με όλο το περιεχόμενο της συνέντευξης να δημοσιεύεται στη σημερινή καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις