«Βρίσκεστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία, καλώντας τον να πάει μια βόλτα σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο «αν θέλετε να δείτε ποια είναι η πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι θα ήταν πολύ πιο εύστοχο ως πολιτική στάση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να βγει και να πει στον λαό «το αυτονόητο, ότι σας ξεπέρασε η πραγματικότητα», «πείτε τους: “συμπολίτες μας αποτύχαμε, κάναμε λάθος, ίσως έπρεπε να είχαμε από την αρχή ένα άλλο μοντέλο, με σοβαρότερη επιδημιολογική επιτήρηση, σοβαρότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων”».

«Όταν ο καιρός είναι καλός λες είναι καλός, όταν βρέχει καταρρακτωδώς δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες είναι καλός» είπε και σχολίασε πως κατά τον κ. Μητσοτάκη ο μόνος που δεν πάσχει από κάποιον “-ισμό” είναι ο ίδιος, που έχει “ρεαλισμό”, «αλλά πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους στην αίθουσα αλλά και απέναντι στην κοινή λογική και τον μέσο πολίτη ανεξαρτήτως από το τι έχει ψηφίσει στις εκλογές;».

«Έχετε χάσει το κύριο όπλο για την καταπολέμηση μιας κρίσης, που είναι η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και είναι η ίδια που θα φροντίσει κάποια στιγμή -εύχομαι γρήγορα- να καλυφθεί το κενό», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σήμερα με την παρέμβαση της σε όλα τα μέτωπα της μάχης για τη ζωή και την επιβίωση», συνέχισε, «και αύριο για την προοδευτική επανεκκίνηση του τόπου με μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να κρύψει την εικόνα, όταν σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένα περιστατικό. «Κι έρχεστε να μας πείτε ότι αυτό δεν γίνεται σήμερα αλλά γινόταν 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ;», συνέχισε, τονίζοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας φτιάξαμε 130 κλίνες σε ΜΕΘ και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία» ενώ η σημερινή κυβέρνηση καμία ΜΕΘ από την ημέρα της εκλογής της ώσπου να έρθει η πανδημία. «Έπρεπε να ‘ρθει η πανδημία για να φτιάξετε 250 όλες κι όλες- και αφήστε τη δημιουργική λογιστική», προσέθεσε.

Τι είπε για τον εμβολιασμό

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό που λέει στην κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε δυνατή πρωτοβουλία στην ΕΕ τη σχετική επάρκεια των εμβολίων.

«Δεν είπα “εμβολιάστε τους όλους”. Γιατί μηδενίζετε την πρόταση μας; Είπα ανοίξτε τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όχι μόνο με ηλικιακά κριτήρια, και κυρίως στους λεγόμενους εκτεθειμένους εργαζόμενους». Υποστήριξε ότι δεν φτιάχνεται ασπίδα ανοσίας αν δεν εμβολιαστούν αυτοί που «έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στο delivery, στα courrier, τους καθηγητές και τους δασκάλους».

«Τι είδους εθελοδουλία είναι αυτή που έχουμε;»

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «σχεδόν κάθε φορά που κατατίθεται μια άποψη που δεν του αρέσει, δεν την αποδομεί πολιτικά- τη διαψεύδει, μου λέει ότι λέω ψέματα».

Ειδικότερα, απαντώντας στο αν ευρωπαϊκές χώρες παρακάμπτουν τις κεντρικές διαδικασίες των εμβολιασμών ή όχι και για το ότι ουδείς στην ΕΕ τολμά να πάρει το ρίσκο και να ανοίξει θέμα διμερών συμφωνιών και ιδιαίτερα για το ρωσικό εμβόλιο, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά απόσπασμα από τη σελίδα του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας που, όπως είπε, αναφέρει ότι από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια της Pfizer η χώρα έχει λάβει πάνω από 60 εκατ. δόσεις μέσω ΕΕ, εκτός από αυτά σε εθνικό επίπεδο έχει εξασφαλίσει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις, κι ότι από τη Moderna μόνο η Γερμανία παίρνει 50 εκατ. δόσεις και επιπλέον διαπραγματεύεται σε εθνικό επίπεδο και για περισσότερες.

Παρέπεμψε σε δημοσίευμα του ZDF κατά το οποίο, όπως είπε, σε υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στα μέσα Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εισηγήθηκε μια γρήγορη έγκριση του εμβολίου Sputnik. Προσέθεσε πως στο ίδιο πνεύμα ο δήμαρχος του Βερολίνου προέτρεψε να αρπάξουν την ευκαιρία για την παραλαβή του ρωσικού εμβολίου.

«Τι είδους εθελοδουλία είναι αυτή που έχουμε; Απέναντι σε ποιον; Απέναντι σε αυτούς που μόνοι τους βλέπουν την ανάγκη και σπεύδουν να κατανοήσουν ότι εδώ δεν είναι ζήτημα γεωπολιτικών συνθηκών και ισορροπιών». Απευθυνόμενος και στην κυρία Γεννηματά είπε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της άποψης ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται από κάθε χώρα ξεχωριστά, «αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή αποτυχία της ΕΕ». Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα όταν τον κατηγορεί πως δεν ξέρει τι λέει. «Αν έχετε άλλη άποψη ας πείτε ότι έχετε άλλη άποψη, όχι να έρχεστε εδώ χωρίς στοιχεία και να μας κατηγορείτε για ψέματα και λαϊκισμό. Εσείς είστε ψεύτης που έρχεστε χωρίς στοιχεία και μας κατηγορείτε».

Περνώντας στον τομέα της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όπως η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση ή κάνει πως δεν έχει συναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας στην υγειονομική κρίση, έτσι δεν έχει συναίσθηση ή κάνει πως δεν έχει συναίσθηση τού γεγονότος ότι η οικονομία είναι πάρα πολύ βαριά τραυματισμένη». Ανέφερε ότι το 2020 η ύφεση ήταν η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος “εκτινάχθηκε” και πως η εικόνα στην πραγματική οικονομία «είναι ακόμα πιο θλιβερή».

«Χαρτζιλίκι για την εστίαση»

Σχετικά με την εστίαση, σχολίασε πως δεν θα χαρακτηρίσει ως χαρτζιλίκι το επίδομα που δίνει η κυβέρνηση «έστω και με καθυστέρηση». Όμως, τόνισε, «δεν καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό για μια επανεκκίνηση, ωστόσο δεν είναι σημαντικό για την επιβίωση, γιατί το 94% των επιχειρήσεων μας είναι μικρομεσαίες και υπάρχει ο φόβος και οι προβλέψεις για λουκέτα στη μία από τις τρεις αυτές επιχειρήσεις».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα, χωρίς μείωση του ΦΠΑ για τον επόμενο χρόνο, χωρίς επιδότηση της εργασίας το επόμενο διάστημα «και το κυριότερο, που δεν αφορά μόνο την εστίαση αλλά όλους τους κλάδους της αγοράς και ιδίως τη μικρομεσαία επιχείρηση, ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας».

Είπε ότι αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, και σχολίασε: «γιατί δεν μπορεί να γίνει τώρα για το κορονοχρέος και να αφορά όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ή το σχέδιο είναι να ξεμπερδέψουμε από τις επιχειρήσεις-ζόμπι;». Επικαλέστηκε τη Eurostat «που δείχνει πόσο προβληματική είναι η εικόνα», αναφέροντας ειδικότερα ότι «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη».

«Ζείτε σε μια επίπλαστη πραγματικότητα»

«Αν πιστεύετε ότι η επόμενη μέρα θα είναι με ροδοπέταλα, ότι θα εκτιναχθούμε, “Ελλάδα 2.0” όπως λέτε, ζείτε σε μια επίπλαστη πραγματικότητα», σημείωσε. Προσέθεσε ότι «ενώ έχουμε πολύ ανηφορικό δρόμο και η χώρα χρειάζεται σχέδιο που να οδηγεί σε διέξοδο, εσείς δεν είστε σε θέση, και με το σχεδιασμό σας μας οδηγείτε σε μεγάλες περιπέτειες». Τόνισε ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν θα είναι παροδικές και πως χρειάζεται αλλαγή πλεύσης, «αλλά βλέπω ότι η βελόνα έχει κολλήσει στα ίδια». «

Η απάντηση σας για τη νέα κρίση είναι η συνταγή που μας οδήγησε στην προηγούμενη κρίση», είπε, υποστηρίζοντας ότι «η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, κινδυνεύει να χαθεί από μια κυβέρνηση με βαθιές ιδεοληψίες και αποδεδειγμένη διαχειριστική ανικανότητα». Είπε ότι το σχέδιο βασίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, το οποίο χαρακτήρισε ως παρωχημένο πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία ‘90 και 2000 που οδήγησε σε έκρηξη χρέους και ανισοτήτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις