Κόντρα κυβέρνησηςαντιπολίτευσης κατά την ενημερωτική συζήτηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η ορθή υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικτότητας, θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών.

Τόνιζε μεταξύ άλλων ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές η υλοποίηση των οποίων, μέσω της θετικής μακροοικονομικής επίδρασης, μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, με στόχο την περαιτέρω – προοπτικά – μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε το γεγονός ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, και τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά του προγράμματα. Σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα τρία αυτά εργαλεία δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα 9 έτη φτάνοντας συνολικά τα 72 δισ. ευρώ.

Σημείωσε μάλιστα ότι αν αθροιστούν, η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (εκροές/συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1. «Με απλά λόγια, για κάθε 1 ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση αυτών των πόρων, είναι η κύρωση, από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., της νέας απόφασης για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκυλακάκης: «Το πρώτο μίλι ενός μεγάλου μαραθωνίου»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των βασικών αρχών του Σχεδίου ανάκαμψης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ανέφερε ότι η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Απριλίου ενώ στο επόμενο διάστημα θα καθοριστούν τα κρίσιμα ζητήματα για την κοστολόγηση των έργων και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων. Ο ίδιος επισήμανε ότι το σχέδιο αποτελεί «το πρώτο μίλι ενός μεγάλου μαραθωνίου» εξηγώντας ότι οι βασικές δυσκολίες εντοπίζονται στην εφαρμογή του. Για τον λόγο αυτό σημείωσε ότι απαιτείται διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων και πολιτική συναίνεση στην υλοποίηση των έργων.

Η ελληνική κυβέρνηση, φιλοδοξεί να αντλήσει την πρώτη δόση ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το προσεχές καλοκαίρι, προκειμένου να τεθούν οι νέες βάσεις οικονομικής και επενδυτικής ανάκαμψης της χώρας.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι κεντρικός στόχος του νέου οδικού χάρτη αποτελεί η κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού που παρουσιάζει επί δεκαετίες η Ελλάδα. «Αν δεν το λύσουμε αυτό κανένα άλλο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι το επενδυτικό κενό προκαλείται από την υπερφορολόγηση κεφαλαίου και εργασίας, το υψηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και από έμμεσα προβλήματα που σχετίζονται με την χωροταξία, ψηφιακή αναβάθμιση κ.α. «Πως θα αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό; Κινητοποιούμε μεγάλες επενδύσεις. Από τα συνολικά 31 δισ. ευρώ στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε περίπου 57 δισ. ευρώ» είπε.

«Η εφαρμογή του σχεδίου έχει τεράστιες δυσκολίες. Καλούμαστε να απορροφήσουμε διπλάσια χρήματα . Πρέπει να πετύχουμε αλλαγή στον μηχανισμό απορρόφησης των χρημάτων. Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδυτές. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με διαφάνεια» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης για να συμπληρώσει «Το έργο αρχίζει την επόμενη ημέρα της έγκρισης και είναι τεράστιας δυσκολίας αλλά προσφέρει και τεράστια ευκαιρία. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει ηρεμία, μέτρο και αυτοσυγκράτηση από την αντιπολίτευση και να υπάρχει από την δική μας πλευρά πολύ προσεκτική διαχείριση αυτών των πόρων».

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από την συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στην χώρα. Έντονο προβληματισμό για την αναπτυξιακή προοπτική του Σχέδιο εξέφρασε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Την επί της αρχής διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το Σχέδιο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας εξέφρασε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε παρωχημένα – αποτυχημένα οικονομικά μοντέλα και δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανισότητες του κόσμου της εργασίας.

«Μια από τις πιο γελοίες προτάσεις που έχω ακούσει στην ζωή μου είναι αυτή που έλεγε ο Λάρι Σάμερς ότι οι κανόνες οικονομικής επιστήμης είναι πάντοτε και παντού οι ίδιοι. Και έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να το πιστεύει» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Μακάρι ο κ. Σκυλακάκης να φτάσει κάποια στιγμή στην καριέρα του που να λέει την λέξη ανισότητες όσες λέει την λέξη ΣΔΙΤ».

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης

«Θεωρείτε ότι θα μας δεσμεύσετε με αυτό το σχέδιο; Είναι μνημόνιο χωρίς μνημόνιο; Τα κάνετε αυτά γιατί θέλετε να αυξήσετε τους μισθούς; Που προκύπτει ότι θα υπάρξει μείωση ανισοτήτων. Δεν το έχετε καν ως κατηγορία» υποστήριξε ο ίδιος για να κλείσει την τοποθέτησή του λέγοντας «Ο κ. Σκυλακάκης μας ζήτησε να αντιμετωπίσουμε με μετριοπάθεια και σοβαρότητα το δικό του σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα έχει σοβαρή στάση και προτάσεις. Σύντομα όμως θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση που έχει καταλάβει τι συμβαίνει και θα απαιτηθεί τότε η σοβαρότητα της ΝΔ. Εμείς θα συνεχίσουμε με προγραμματική αντιπολίτευση που εντοπίζει τα προβλήματα και κυρίως τις λύσεις».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία για παραγωγική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση. Δεν αποτελεί προϊόν συναίνεσης. Δεν έγινε διαβούλευση». Παράλληλα εκτίμησε ότι η ελληνική πρόταση «σχεδιάστηκε στο εξωτερικό με μόνο κριτήριο την γρήγορη απορροφητικότητα και όχι τα ελληνικά δεδομένα» ενώ πρόσθεσε ότι ο χαρακτήρας του σχεδίου είναι «μεταπρατικός» και όχι «αναπτυξιακός».

Ο Βασίλης Γκεγκέρογλου

Πάντως, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε εκτεταμένη διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάκαμψης ζητώντας ειδική συνεδρίαση για την ακρόαση των αρμόδιων οικονομικών φορέων. Ο ίδιος εξήγησε ότι απαιτείται διάλογος με τους παράγοντες της αγοράς πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για ένα ακόμα «πανευρωπαϊκό, αντϊεργατικό, αντιλαϊκό μνημόνιο, που οδηγεί σε περαιτέρω κοινωνικές ανισότητες», αλλά και για «καπιταλιστικά αποτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Πρόκειται για ένα Πανευρωπαϊκό μνημόνιο που αντί για Ελλάδα 2.0, θα έπρεπε να λέγεται Ελλάδα 5.0», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε αστειότητες τα περί δίκαιης ανάπτυξης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτές είναι αστειότητες. Προσπαθούν όλες οι κυβερνήσεις, να κρύψουν ότι υλοποιούν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων μεταφέροντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Καμία αναδιανομή δεν γίνεται. Είναι φανερό ότι και αυτό το πακέτο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Γιατί λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τζάμπα χρήμα δεν δίνεται», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.

Επικριτικός για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Είπε ο κ. Σκυλακάκης ότι τα χρήματα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε για ενίσχυση δημοσίων υποδομών. Σε κάποιες δράσεις θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αν δεν υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ότι τα χρήματα θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ στα χέρια πέντε εταιριών και οι δημόσιες υποδομές θα είναι από δω και μπρος ιδιωτικό κεφάλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης.

«Τα ΣΔΙΤ δεν είναι τρόπος διαχείρισης για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά ένας τρόπος φορολόγησης. Εσείς, αυτό που κάνετε είναι να δίνετε σε μια επιχείρηση χρήματα, και για αυτά τα λίγα που θα βάλει η ίδια, θα πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Αρσένης συνέχισε:

«Όπως προκύπτει από το σχέδιο σας, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανάπτυξης. Για εσάς, το πρόβλημα που καλείστε να λύσετε, είναι πώς να διαλύσετε μια και δια παντός τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τολμούν ακόμα να παράγουν, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ΣΔΙΤ είναι το μεγάλο σας όνειρο. Όλα τα προχωράτε μέσω φορολόγησης των πολιτών και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις