«Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια. Μάλιστα, ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.

«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος. «Πρέπει να δούμε ποιοι εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται» συνόψισε ο καθηγητής επισημαίνοντας την σημασία του να στοχεύσουμε ακριβώς στην ενημέρωση της σημασίας του εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.

Όσον αφορά αυτή εκτιμάται ότι ευθύνεται αφενός η καθυστέρηση εισαγωγής δόσεων αλλά και η ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια. Όποιος έχει επισκεφθεί ειδκά την επαρχία ή έχει μιλήσει με ανθρώπους στα χωριά λαμβάνει ένα ιαφορετικό κλίμα για τα εμβόλια, από αυτό που ισχύει σε Αθήνα και μεγάλες πόλεις…

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων, η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca ποσότητα που κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων. Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία- ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις τις επόμενες ημέρες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί η Κυβέρνηση προωθεί πλέον το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για όποιον πολίτη άνω των 18 ετών το επιθυμεί, σε όλα τα εμβόλια. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Κικίλιας, την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 18-29 ετών, σε δύο φάσεις. Η πρώτη 25-29 και η δεύτερη 18-24.

Για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, τις μετακινήσεις στα νησιά και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και πώς θα συνεχιστούν, ο κ. Γεωργαντάς είπε στο Mega ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα δοθεί η δυνατότητα στους 25-29 ετών να μπορούν να εμβολιαστούν και με Pfizer κι Moderna, ενώ ήδη εμβολιάζονται με Johnson & Johnson. Θα ακολουθήσει η κατηγορία των 19-24 ετών μετά από λίγες ημέρες, για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ακόμη ότι κάποιος μπορεί να μπει στο σύστημα και να αλλάξει το εμβολιαστικό κέντρο που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί για τη δεύτερη δόση του εμβολίου του, αν βρίσκεται σε διακοπές ή στη θερινή του κατοικία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις