Την πάγια θέση της Αθήνας, ότι η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις περνά από το δρόμο της αποκλιμάκωσης των εντάσεων, που προκαλούνται με ευθύνη της Τουρκίας, πρόκειται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021.

«Ανάλογα με την πρόκληση θα υπάρχει απάντηση, μην αμφιβάλλετε για αυτό» δήλωσε στην ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Με αιχμή τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι κλειδί για τη βελτίωση στις διμερείς αλλά και στις ευρωτουρκικές θέσεις είναι η αποκλιμάκωση.

«Χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Εμείς παλαιότερα είχαμε προτείνει σύνολο των πολιτικών αρχηγών» είπε στην ΕΡΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

«Ο στόχος της Ελλάδας είναι ξεκάθαρος. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι με ποια στρατηγική και με ποια τακτική προχωρούμε» τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει στον Ταγίπ Ερντογάν την ελληνική υποστήριξη στη θετική ατζέντα αλλά θα υπενθυμίσει ότι η πρόοδός της εξαρτάται από την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου ήδη ο ευρωπαϊκός νότος δημιουργεί τόξο ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη των πρώτων Rafale στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ένα μήνα περίπου, το πρώτο με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και φυσικά Έλληνα χειριστή θα προσγειωθεί στην Τανάγρα, που θα είναι από εδώ και πέρα η Βάση των Rafale. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα της πρώτης εξάδας, ενώ θα παραλάβουμε συνολικά τα 18 αεροσκάφη σε τρεις εξάδες στα επόμενα δύο χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται και το πρόγραμμα αναβάθμισης ογδόντα τεσσάρων αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις