Ένα από τα βασικά θέματα του «Politico Brussels Playbook», της καθημερινής σύνοψης γύρω από τις σημαντικότερες ειδήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της, είναι ο τρόπος που έχει προσεγγίσει η Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στρατηγική εμβολιασμού.

Με αφορμή την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα για την Έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από την Κομισιόν, το Politico στέκεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που συντονίζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνοντας έμφαση στον οριζόντιο χαρακτήρα του και τονίζοντας ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα πλέον μπορεί να χρηματοδοτήσει το σύνολο της στρατηγικής της.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Πιερρακάκης έχει παραχωρήσει δήλωση στον συντάκτη Florian Eder! Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στη μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αιχμή το gov.gr και καταγράφει την περίπτωση της απλοποίησης της διαδικασίας για τη δήλωση γέννησης ως παράδειγμα διευκόλυνσης των πολιτών.

Δείτε τα καλύτερα σημεία του δημοσιεύματος

Για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης:

«Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένας επιπλέον καταλύτης του σχεδίου που έχει η Ελλάδα για να ψηφιοποιήσει τη δημόσια διοίκηση», είπε ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Αυτά τα χρήματα σημαίνουν ότι έχει βρεθεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα ευεργετική. «Προηγουμένως, έπρεπε να προτεραιοποιούμε, να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε. Τώρα, (η χώρα) έχει τα χρήματα ώστε «να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας – το 100%».

Ψηφιακές υπηρεσίες:

Λίγο μετά τον πρώτο χρόνο στο Υπουργείο (Ψηφιακής Διακυβέρνησης) ο αριθμός των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου αυξήθηκε σε περισσότερες από 1.150. Σχετικά με αυτό, ο κ. Πιερρακάκης είπε: οι Έλληνες πολίτες μπορούν, για παράδειγμα, να αντικαταστήσουν ηλεκτρονικά την άδεια οδήγησής τους ή να αποκτήσουν ΑΜΚΑ για το νεογέννητο παιδί τους με SMS αντί να περιμένουν σε πέντε διαφορετικές ουρές υπηρεσιών, όπως ίσχυε προηγουμένως. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας θα αγγίξει όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης και κάθε ένα από τα προτεινόμενα project «γεννήθηκε από την ανάγκη, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοση της οικονομίας», είπε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω τηλεδιάσκεψης στη διάρκεια επίσκεψής της στην Αθήνα την Πέμπτη, για να αναγγείλει ότι η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Ψηφιακά η εκστρατεία εμβολιασμού:

Ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός και μαζί με αυτόν η ανάγκη να οργανωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού σε μια νησιωτική χώρα. Η διαδικασία οργανώθηκε χωρίς call-center. «Αποφασίσαμε να αποκλείσουμε αυτή την εναλλακτική», είπε. Η Ελλάδα αποφάσισε να προσεγγίσει αποκλειστικά ψηφιακά τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού. Για ένα μέρος του πληθυσμού που δεν επιθυμούσε ή δεν μπορούσε να κλείσει το ραντεβού του ηλεκτρονικά, επιστρατεύτηκαν τα φαρμακεία, τα οποία «διέθεταν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια, και έτσι οι πολίτες απέκτησαν περισσότερα από 12.000 φυσικά σημεία όπου μπορούσαν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους», ανέφερε ο Πιερρακάκης.

Η «συμφιλίωση»:

Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά ως προς τον ρυθμό εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλύτερα από κάποιες χώρες με ίδιο μέγεθος και λιγότερο δύσκολη γεωγραφία. Επιπλέον, η κρίση του κορονοϊού βοήθησε να αμβλυνθούν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των κρατικών αρχών. «Έπρεπε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους» είπε ο Πιερρακάκης προσθέτοντας ότι «Ο κορονοϊός άλλαξε την αντίληψη για τη δημόσια υπηρεσία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις